ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mateusz Morawiecki, ex bancher devenit șef al guvernului de la Varșovia, vrea să scoată Polonia de sub influența companiilor străine.

Nu se întâmplă prea des că un bancher a devenit politician conservator să fie de acord cu un economist Thomas Piketty, dar exact a făcut prim-ministrul Mateusz Morawiecki în timpul unui interviu pe care l-a acordat presei de la Varșovia, scrie Bloomberg.

Morawiecki susține că Polonia trebuie să-și modifice strategia de dezvoltare, considerată prea dependentă de investiții străine. Viziunea economică a șefului guvernului polonez include și conceptul de  „țări deținute de străini", preluat dintr-o carte semnată de Thomas Piketty, Filip Novokmet și Gabriel Zucman.

„Este o imagine realistă a ceea ce s-a întâmplat în ultimii 25 de ani. Ne-am vândut mai toată economia”, menționează, critic, Mateusz Morawiecki.
Drept urmare, intențiile noului premier sunt suspendarea procesului de privatizare, alegerea de împrumuturi interne în locul celor externe, susținerea marilor companii de stat și combaterea evaziunii fiscale.
 
Comparând ceea ce s-a întâmplat în acești ultimi ani cu „un elefant într-o  cameră”,  premierul se plânge că banii au fost scoși din țară, fiind „transferați în fiecare an sub formă de dividende sau dobânzi de capital, dobânzi la împrumuturi, depozite și conturi curente”.

Șeful guvernului polonez promovează o teorie fundamentală a economistului francez  Piketty. Luna trecută economistul scria despre ieșirile de capital din Europa de Est către vestul Europei, considerându-le o sursă de inegalitate ascunsă: atunci când profiturile provin dintr-o țară, măsurătorile de inegalitate nu reușesc să surprindă creșterea averilor și veniturilor acționarilor. Potrivit lui Morawiecki, ieșirile nete anuale ale Poloniei au fost de 75 miliarde până la 80 miliarde de zloți (22,1 miliarde dolari, până la 23,6 miliarde dolari), în special din segmente mari de marjă ale economiei, precum cel bancar, asigurări și imobile care sunt controlate în procent de 40% -90%.

Investițiile străine, spune premierul polonez, au dus la o concurență benefică pentru economie, dar „a existat prea multă presiune concurențială asupra societății, a comunității de afaceri și a întreprinzătorilor care nu dispun de instrumentele adecvate pentru a concura”.

Contrar previziunilor economiștilor liberali, economia poloneză evoluează bine sub conducerea PiS. Jakub Borowski, economistul șef al societății Credit Agricole din Varșovia, confirmă că politicile sociale-cheie ale PiS au impulsionat cererea și au diminuat sărăcia și inegalitățile.

Totuși, obiectivul guvernului de a transforma Polonia într-un „tigru economic” similar celor din Asia, bazat pe investiții interne, are nevoie să crească rata economisirii.

Dar în Polonia, măsurile sociale trag această rată a economisirii în jos, spun analiștii economici.