ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Europeană ar putea repeta soarta imperiului care s-a dezintegrat după Primul război mondial, scrie Bloomberg, într-un articol semnat de Helene Fouquet, Wojciech Moskwa și Rodney Jefferson.


”În noiembrie 2018, imperiile europene au convenit să pună capăt conflictului mondial, care a pustiit continentul și a schilodit o întreagă generație. Prin urmare, harta Europei a fost recroită, au apărut state independente. Un secol mai târziu, continentul luptă pentru viitorul său în cadrul unei structuri politice unice, cu valori comune, născute din lecțiile sângeroase ale celor două conflagrații mondiale”, scriu autorii articolului.

În opinia lor, UE este tot mai mult adusă în discuție de naționaliștii din Italia, în sud-vest, în Polonia, în nord-estul sălbatic, în timp ce Regatul Unit se pregătește să părăsească marea familie europeană. Sarcina de a apăra proiectul integraționist a revenit președintelui francez Emmanuel Macron. Provocarea va fi evidentă în comemorările contrastante de duminică, 11 noiembrie. Astfel, în timp ce la Paris, Macron îi va primit pe liderii mondiali veniți să marcheze 100 de ani de la primul război mondial, la Varșovia, sărbătorirea Poloniei ca stat în 1918 riscă să fie deturnată de grupurile naționaliste.
Semnatarii materialului publicat de Bloomberg compară actuala confruntare dintre naționaliștii, care pun la îndoială necesitatea unei Uniuni Europene, și susținătorii procesului de integrare cu situația istorică apărută duăă Primul război mondial și care, într-un final, a condus la a doua conflagrație. Recent, președintele Macron a declarat că ”acei care nu văd ce se întâmplă în jurul nostru sunt somnambuli”, avertizând că ”nimeni, nici cel mai bogat și erudit om, nu a putut bloca ascensiunea lui Hitler, într-o țară, și a lui Mussolini într-alta”. Venind ca un ecou, șefa Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, a cerut liderilor lumii să ”evite catastrofele” și să „asculte vocea istoriei, pentru a nu mai repeta notele discordante din trecut”

La rândul său, fostul ministru de externe al Cehiei, Karel Schwarzenberg, a apreciat că, dacă UE nu va reuși să se modernizeze, va avea soarta Imperiului Austro-Ungar. „Oamenii nu învață niciodată lecții, niciodată. Evenimentele istorice nu pot fi transmise de la o generație la alta. Nu putem transmite experiența războiului, numai prejudecăți. Iar prejudecățile sunt veșnice”, a spus Schwarzenberg, fost consilider al fostului președinte Vaclav Havel.

Bloomberg crede că există semne care arată că UE traversează o perioadă extrem de dificilă pentru ea. Iar principala problemă constă în găsirea unui „echilibru” între apelurile de a transfera mai multă putere parlamentelor naționale și dorința unei integrări mai profunde, în special în privința granițelor și a sistemului monetar.