Uniunea Europeană ar putea repeta soarta imperiului care s-a dezintegrat după Primul război mondial, scrie Bloomberg, într-un articol semnat de Helene Fouquet, Wojciech Moskwa și Rodney Jefferson.


”În noiembrie 2018, imperiile europene au convenit să pună capăt conflictului mondial, care a pustiit continentul și a schilodit o întreagă generație. Prin urmare, harta Europei a fost recroită, au apărut state independente. Un secol mai târziu, continentul luptă pentru viitorul său în cadrul unei structuri politice unice, cu valori comune, născute din lecțiile sângeroase ale celor două conflagrații mondiale”, scriu autorii articolului.

În opinia lor, UE este tot mai mult adusă în discuție de naționaliștii din Italia, în sud-vest, în Polonia, în nord-estul sălbatic, în timp ce Regatul Unit se pregătește să părăsească marea familie europeană. Sarcina de a apăra proiectul integraționist a revenit președintelui francez Emmanuel Macron. Provocarea va fi evidentă în comemorările contrastante de duminică, 11 noiembrie. Astfel, în timp ce la Paris, Macron îi va primit pe liderii mondiali veniți să marcheze 100 de ani de la primul război mondial, la Varșovia, sărbătorirea Poloniei ca stat în 1918 riscă să fie deturnată de grupurile naționaliste.
Semnatarii materialului publicat de Bloomberg compară actuala confruntare dintre naționaliștii, care pun la îndoială necesitatea unei Uniuni Europene, și susținătorii procesului de integrare cu situația istorică apărută duăă Primul război mondial și care, într-un final, a condus la a doua conflagrație. Recent, președintele Macron a declarat că ”acei care nu văd ce se întâmplă în jurul nostru sunt somnambuli”, avertizând că ”nimeni, nici cel mai bogat și erudit om, nu a putut bloca ascensiunea lui Hitler, într-o țară, și a lui Mussolini într-alta”. Venind ca un ecou, șefa Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, a cerut liderilor lumii să ”evite catastrofele” și să „asculte vocea istoriei, pentru a nu mai repeta notele discordante din trecut”

La rândul său, fostul ministru de externe al Cehiei, Karel Schwarzenberg, a apreciat că, dacă UE nu va reuși să se modernizeze, va avea soarta Imperiului Austro-Ungar. „Oamenii nu învață niciodată lecții, niciodată. Evenimentele istorice nu pot fi transmise de la o generație la alta. Nu putem transmite experiența războiului, numai prejudecăți. Iar prejudecățile sunt veșnice”, a spus Schwarzenberg, fost consilider al fostului președinte Vaclav Havel.

Bloomberg crede că există semne care arată că UE traversează o perioadă extrem de dificilă pentru ea. Iar principala problemă constă în găsirea unui „echilibru” între apelurile de a transfera mai multă putere parlamentelor naționale și dorința unei integrări mai profunde, în special în privința granițelor și a sistemului monetar.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews