ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia a susținut marți că a lovit în capitala ucraineană un sistem de apărare antiaeriană Patriot, de fabricație americană, cu o rachetă hipersonică Kinjal, în atacul său nocturn asupra Kievului și a altor părți ale țării, transmite agenția EFE, citată de ȘtiripeSurse.

Totodată, Ministerul Apărării rus a dat asigurări că apărarea sa antiaeriană a interceptat mai multe rachete cu rază lungă de acțiune Storm Shadow. Sirenele aeriane au răsunat în aproape toată Ucraina marți dimineața devreme și au fost auzite deasupra Kievului și a regiunii sale timp de mai bine de trei ore, transmite și Reuters.

"În această noapte, Forțele Armate ale Federației Ruse au lansat un atac concentrat cu arme cu rază lungă de acțiune și de înaltă precizie din aer și de pe mare asupra punctelor de desfășurare ale Forțelor Armate ale Ucrainei, precum și asupra depozitelor de muniții, arme și echipamente militare livrate de țările occidentale", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

Acesta a precizat în briefingul său zilnic de presă că "toate țintele desemnate au fost lovite", între care un sistem de apărare antiaeriană Patriot.

"O lovitură de înaltă precizie a unui sistem de rachete hipersonice Kinjal a lovit în orașul Kiev un sistem de de apărare antiaeriană Patriot de fabricație americană", a susținut Konașenkov.

Declarațiile acestuia vin după ce forțele aeriene ucrainene au afirmat marți că apărarea antiaeriană a doborât în cursul nopții șase rachete hipersonice Kinjal, precum și nouă rachete Kalibr și trei rachete balistice lansate de Rusia împotriva teritoriului ucrainean, într-unul dintre cele mai dense și mai variate atacuri de la începutul războiului.

Unul dintre obiectivele vizate de Moscova a fost capitala țării vecine, acesta fiind cel de-al optulea bombardament aerian de până acum în această lună și care s-a soldat cu cel puțin trei răniți.

Konașenkov a mai declarat că Rusia a interceptat pentru a doua oară în două zile șapte rachete cu rază lungă de acțiune Storm Shadow, furnizate Ucrainei de Regatul Unit.

''Sistemele apărării antiaeriene au interceptat șapte rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Storm Shadow, trei rachete antiradar HARM și șapte proiectile HIMARS în timpul zilei'', a afirmat  generalul rus.

Cu o zi în urmă, Ministerul Apărării rus a susținut pentru prima dată că a doborât o rachetă Storm Shadow, care are o rază de acțiune de peste 250 de kilometri și este de fabricație franco-britanică.

Autoritățile impuse de Rusia în regiunea ucraineană Lugansk, anexată ilegal de Kremlin în septembrie 2022, au declarat sâmbătă că forțele armate ale Ucrainei au folosit vinerea trecută cel puțin două rachete Storm Shadow.

Luni, politicieni proruși au declarat la rândul lor că forțele armate ucrainene au lansat un atac asupra regiunii în care au folosit două astfel de rachete.

Cât despre anunțul făcut de Kiev potrivit căruia forțele armate ucrainene au reușit să doboare rachete hipersonice Kinjal, Kremlinul a evitat să comenteze asupra acestui aspect și a insistat că rachetele Kinjal posedă ''caracteristici tactico-tehnice'' unice în categoria lor.

''Această întrebare trebuie adresată Ministerului Apărării'', a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, în conferința sa de presă zilnică, atunci când a fost întrebat despre declarațiile comandamentului militar ucrainean cu privire la doborârea în cursul dimineții de marți a șase rachete Kinjal.

Potrivit Rusiei, acest tip de rachete, capabile să dezvolte de până la 10 ori viteza sunetului, pot depăși orice fel de apărare antirachete. ''Efectiv, președintele (Rusiei, Vladimir) Putin a spus în repetate rânduri că acest tip de armă, rachetele Kinjal, posedă caracteristici tactico-tehnice complet unice în categoria sa'', a insistat Peskov, potrivit surselor citate.

Belarus, în stare de alertă ridicată

Într-o vizită la Centrul de Comandament al Forțelor Aeriene belaruse, Aleksandr Lukașenko, principalul aliat al Kremlinului, a vorbit luni despre evoluții ”alarmante”, care au determinat Minskul să intre într-o ”stare de alertă mai ridicată”.

”Vreau să vorbesc despre regiunea Briansk, unde patru aparate aeriene au fost doborâte”, a declarat liderul belarus, citat într-un comunicat emis de președinție. Regiunea rusă Briansk se învecinează atât cu Ucraina, cât și cu Belarusul. Alte surse au anunțat că, în total, patru aeronave au fost doborâte de Ucraina în Briansk - două elicoptere și două avioane, o informație pe care armata rusă, care nu vorbește de obicei despre pierderile pe cale le suferă, nu le-a confirmat, dar nici infirmat, transmite ȘtiripeSurse.

Aceste declarații, atribuite de către președinția belarusă lui Aleksandr Lukașenko intervin după ce absența sa la mai multe evenimente publice, în ultimele zile, au alimentat speculații despre starea sănătății în vârstă de 68 de ani.

Președinția belarusă a publicat trei imagini cu Aleksandr Lukașenko, cu scopul de a contracara aceste speculații.

În aceste imagini, liderul belarus are o privire fixă și pare obosit și are mâna stângă înfășurată în bandaje. Ultima apariție publică filmată a lui Aleksandr Lukașenko datează de la 9 mai, când a fost la Moscova, să asiste la ceremonii de marcare a victoriei împotriva Germaniei naziste în 1945.