Șase bombardiere rusești au fost interceptate deasupra Mării Negre de către avioane de vânătoare britanice desfășurate în România și care securizează spațiul aerian al NATO, potrivit unei comunicat difuzat de Royal Air Force (RAF), transmite AFP.

Aparatele de tip Eurofighter Typhoon au decolat luni dimineața de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu (sud-est) '' în răspuns la prezența a șase bombardiere tip Sukhoi Su-24 Fencer care se aflau în apropierea spațiului aerian al NATO, deasupra Mării Negre", se arată în comunicat. Bombardierele rusești s-au îndreptat apoi spre Crimeea, a menționat sursa citată.

Această operațiune „face parte din misiunea poliției aeriene consolidate a NATO în cadrul căreia acționează Royal Air Force pentru a descuraja orice agresiune a Rusiei, pentru a da asigurări prietenilor români și a pune în aplicare angajamentul Regatului Unit de a asigura apărarea colectivă'' a țărilor membre NATO, au precizat forțele aeriene britanice.

„Am fost avertizați în legătură cu o importantă activitate aeriană rusă care a avut loc aproape toată noaptea (...) înainte de a primi ordinul de a decola'', a declarat unul dintre piloți, citat de aceeași sursă.

Ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, a descris luna trecută drept ''frecvente'' astfel de ''provocări'' din partea Rusiei, notează AFP.