Premierul britanic Boris Johnson va convoca alegeri pe 14 octombrie dacă va suferi o înfrângere în parlament.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson va convoca alegeri legislative anticipate pentru data de 14 octombrie dacă guvernul său va suferi o înfrângere în parlament în privința Brexit-ului, a indicat luni seară un responsabil guvernamental, citat de AFP și Reuters.

Dacă, așa cum se anticipează, parlamentarii conservatori rebeli se vor alătura opoziției marți pentru a bloca opțiunea unui Brexit fără acord și a-l obliga pe Johnson să ceară o nouă amânare a ieșirii din UE, premierul va introduce imediat în parlament o moțiune prin care va cere desfășurarea de alegeri anticipate, asupra căreia deputații ar urma să se pronunțe miercuri.

Pentru a fi adoptată, moțiunea va avea nevoie de o majoritate de două treimi de voturi din cele 650 ale Camerei Comunelor. Dacă va trece, alegerile vor avea loc probabil pe 14 octombrie, a indicat sursa.

Responsabilul citat a mai precizat că, deși Boris Johnson nu dorește alegeri anticipate, parlamentarii ar trebui să fie conștienți că acestea ar fi o consecință a votului împotriva guvernului.