ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Entitatea sârbă din Bosnia, Republika Srpska, s-a declarat neutră din punct de vedere militar într-o încercare ce este potrivit președintelui său primul pas în perspectiva unui referendum asupra aderării la NATO, alianță impopulară în rândul sârbilor după campaniile ei de bombardamente din 1995 și 1999 în Bosnia și Kosovo, relatează Reuters.

Republica sârbă este una dintre cele două regiuni autonome create în Bosnia după războiul din anii 1990 în timpul destrămării fostei Iugoslavii. Ea este legată de Federația bosniaco-croată printr-un guvern central slab, care se ocupă de problemele militare. 
     
Președinția interetnică a Bosniei, guvernul ei central de la Sarajevo și Federația dominată de bosniacii musulmani și croați au declarat demult că aderarea la NATO și Uniunea Europeană sunt priorități strategice. 
     
Dar sârbii bosniaci înclină spre legături mai strânse cu Rusia, aliniind politica lor cu cea a Serbiei, aliatul din timpul războiului în urma căruia NATO a devenit extrem de impopulară ca urmare a campaniei de bombardamente din 1999 pentru a scoate forțele sârbe din Kosovo și după loviturile aeriene ale NATO din 1995 împotriva rebelilor sârbi din Bosnia. 
     
Președintele sârb bosniac Milorad Dodik, un naționalist sârb, a afirmat în repetate rânduri că legăturile mai strânse cu NATO trebuie decise prin referendum în Republica Srpska, chiar dacă astfel de decizii pot fi luate doar la nivel de stat în conformitate cu constituția. 
     
„Adunarea Naționala a Republicii Srpska a decis să proclame neutralitatea militară (...) în legătura cu alianțele militare existente până la un posibil referendum pentru a lua o decizie finală cu privire la această chestiune", se afirmă în rezoluție. 
     
Ea a fost adoptată de o majoritate restrânsă la începutul zilei de miercuri după ore de obstrucționări din partea partidelor opoziției sârbe care au invocat chestiuni procedurale. Deputații bosniaci s-au abținut de la vot, declarând că parlamentul din Banja Luka nu ar putea decide asupra problemelor de apărare. 
     
„Această rezoluție nu este obligatorie și reprezintă doar o poziție pe această temă", a declarat Tanja Topici, analist politic. 
     
„Cred că Republica Srpska nu poate decide în nicio calitate dacă Bosnia se alătură sau nu unei alianțe militare sau asupra oricărui segment de apărare deoarece este o entitate în cadrul statului bosniac, care este autoritatea unică pentru aceste chestiuni", a adăugat Topici.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews