ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Finanțatorul George Soros a publicat recent un articol de opinie în New York Times, acuzându-l pe CEO-ul și cofondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, că încearcă să-l ajute pe președintele Donald Trump să câștige un al doilea mandat la Casa Albă în 2020. Întâmplător sau nu, Soros s-a făcut ecou acuzațiilor lansate  recent de democrata Hillary Clinton, rivala lui Trump din 2016, într-un interviu pentru Atlantic. Clinton a afirmat nici mai mult nici mai puțin că Facebook „intenționează să-l realeagă pe Trump”.

Ideea că Zuckerberg și Facebook l-ar promova în mod activ pe Donald Trump este doar praf în ochi, întrucât regulile Facebook sunt tot mai ostile față de conservatori, inclusiv față de unii dintre cei mai mari susținători ai lui Trump. Ceea ce își doresc, de fapt, Soros și Clinton e și mai multă cenzură aplicată vocilor conservatoare. Și, dacă s-ar putea, pumnul în gură definitiv.

Chiar și cei care cunosc Facebook, lucrând pentru gigantul american, au susținut că site-ul este părtinitor când vine vorba de conservatori. În 2016, programatorii pentru secțiunea de știri a Facebook au afirmat că au „îngropat” intenționat conținutul conservator și au intensificat artificial conținutul din surse de știri liberale și despre subiectele liberale. Se pare că programatorii Facebook au ignorat complet informații de pe site-uri ca Breitbart.
 
Facebook a negat aceste acuzații, deși unul dintre programatorii de știri a spus că unii dintre colegii săi au fost influențați de propriile prejudecăți politice, și mai puțin de directive oficiale ale companiei.

De asmenea, Facebook a colaborat pe față cu Southern Poverty Law Center, (SPLC), o organizație care plasează grupuri conservatoare, cum ar fi Family Research Council și ACT pentru America, pe  același nivel cu Ku Klux Klan. 

În 2018, un inginer din cadrul Facebook a declarat pentru Daily Caller că SPLC a fost unul dintre „experții și organizațiile externe” pe care Facebook se bazează pentru a decide care discurs este unul al urii. În 2016, după ce SPLC a oferit Facebook o listă cu 200 de grupuri ce trebuiau interzise de pe site, Facebook a interzis cel puțin 57 dintre acestea.

Prejudecată anti-conservatoare

Chiar și atunci când nu colaborează cu SPLC, Facebook este părtinitoare față de conservatori. În 2019, Facebook i-a interzis pe unii dintre cei mai vocali susținători ai lui Trump, precum Milo Yiannopoulos și Laura Loomer, afirmând că erau persoane „periculoase”. Asta i-a plasat în aceeași categorie cu teroriștii. 

Facebook i-a vânat constant pe conservatori, susținând și scuzându-se ulterior pentru „greșelile” sale,  doar dacă a existat suficientă presiune media.

Climatul din interiorul companiei Facebook este unul impregnat  de liberalism. După ce Trump a câștigat alegerile din 2016, Zuckerberg a reacționat, spunând că „progresul nu se mișcă liniar”.  Zuckerberg a mers și mai departe și a încurajat Congresul să acționeze împotriva lui Trump. Tot el i-a mustrat pe angajații săi care au refăcut textul de pe peretele său, înlocuind sintagma „viețile negre contează” și cu „toate viețile contează”.

Cultura internă a Facebook este, de asemenea, una complet anti-Trump. Unii angajați au fost amenințați cu punerea pe liber de la Facebook, dacă nu-și vor șterge de pe pagina personală conținutul pro Trump și pentru că astfel ar fi încălcat ghidul „discursului de ură” al Facebook. De altfel, un fost țef executiv Facebook, Palmer Luckey, a susținut că a fost concediat pentru că îl susținea pe Trump.

Departe de a-l ajuta pe Donald Trump să câștige, numeroși angajați Facebook au donat masiv în campania lui Clinton din 2016, mai mult decât pentru orice alt candidatt la funcția de președinte. 

Șefa agenției de operațiuni a Facebook, Sheryl Sandberg, a susținut-o pe Clinton în 2016. Sprijinul lui Sandberg pentru Clinton a  generat chiar zvonuri despre un potențial loc în administrația lui Clinton, în cazul în care ar fi câștigat bătălia pentru Casa Albă.

Donald Trump a fost unul dintre cei mai mari critici ai politicilor Facebook, în special pentru suprimarea vocilor conservatoare. Președintele american a acuzat frecvent Facebook că ar avea prejudecăți politice împotriva conservatorilor și în favoarea democraților. 

După ce doi celebri blogeri pro-Trump din SUA, Diamond & Silk, activiști politici,  au spus că au fost etichetați ca „nesiguri” de Facebook, Trump a replicat că „examinează” tratamentul pe care îl aplică Facebook conservatorilor. 

În plus, Facebook a interzis mai multe grupuri din Regatul Unit, considerate antimusulmane, precum Britain First. Aceasta interdicție se aplică și pe Instagram, aplicație deținută de Facebook.
„Întotdeauna am interzis persoane sau organizații care promovează sau se angajează în violență și ură, indiferent de ideologie”, a transmis Facebook într-un comunicat de presa.

„Procesul de evaluare este amplu si ne-a determinat sa luam decizia de a elimina aceste conturi astăzi”, potrivit documentului. O altă figură conservatoare interzisă este Laura Loomer, o activistă antimusulmani, activă în mediul online. Compania a transmis că va elimina paginile, grupurile și conturile create care reprezintă persoanele interzise. În plus, nu va permite promovarea evenimentelor la care participă indivizii respectivi.

În cadrul summit-ului pentru Social Media de la Casa Albă, Trump declara: „Trebuie să se respecte aceleași principii ale liberei exprimări și ale Primului Amendament pe care această țară le îmbrățișează”. „Voi continua să monitorizez cenzura asupra CETĂȚENILOR AMERICII pe platformele sociale”, avertiza Trump.

Zuckerberg, apărătorul discursului liber?

Conceptul conform căruia Facebook este părtinitor în favoarea lui Trump este complet absurd. 

Soros, Clinton și alți candidați democrați la președinție, din 2016,  precum Elizabeth Warren, solicită de fapt cenzurarea vocilor conservatoare. Soros și alte personaje politice care se pronunță împotriva Facebook și a lui Zuckerberg sunt deranjate că Facebook nu  are un „fact-checking” politic și un anumit conținut politic folosindu-se de „factori-verificatori” liberali pe care îi susțin.Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews