ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La aproape patru luni după ce a rămas fără președinte, Brazilia este aproape de o nouă criză. Guvernul a înghețat toate cheltuielile publice pentru următorii 20 de ani, iar votul din Parlament a scos în stradă mii de oameni. Aceștia s-au bătut cu polițiștii și au cerut demisia președintelui, care susține că a luat măsura pentru a relansa creșterea economică.

Furioși că Parlamentul a aprobat măsurile cerute de Guvern, locuitorii din mai multe orașe au ieșit pe străzi, unde au cerut demisia președintelui țării. Spun că plafonarea cheltuielilor publice este o măsură extremă, care ar afecta în special educația și sănătatea.

Textul legii a fost aprobat de 53 de senatori, în timp ce 16 s-au opus. Guvernul conservator susține că reforma este extrem de importantă pentru a evita falimentul statului, pentru a atrage investitori și a reveni la creștere economică. În stradă, însă, lucrurile sunt văzute altfel - 60% dintre brazilieni resping măsura.

„Am ieșit în stradă ca să ne cerem drepturile. Drepturile muncitorilor, care sunt furate de un guvern ilegitim. Nu mai e nimic de zis...Pur și simplu nu poți îngheța viitorul a milioane de brazilieni pentru 20 de ani”, spune un protestatar.

Veștile proaste pentru brazilienii de rând nu se opresc, însă, aici. Guvernul vrea ca anul viitor să pună în aplicare o reformă a sistemului de pensii și este de așteptat ca măsura să provoace noi proteste. Brazilia este una dintre puținele țări în care nu există o vârstă minimă de pensionare, iar Executivul vrea să fixeze această vârstă la 60 de ani pentru femei și 65, pentru bărbați.