ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritatea sanitară din Brazilia a anunțat luni că a suspendat studiile clinice ale unui candidat chinez la vaccinul împotriva noului coronavirus după „un incident grav” constatat la un voluntar, informează AFP. Anunțul vine după ce, la începutul lunii trecute, autoritatea sanitară din Brazilia afirma  că un voluntar într-un test clinic al vaccinului pentru COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca și de universitatea Oxford a murit.
 
Autoritatea nu a furnizat detalii nici de această dată, însă a indicat că acest tip de incidente pot duce la  deces, la efecte secundare potențial fatale, dizabilitate severă, spitalizare și alte „evenimente semnificative din punct de vedere clinic”.
 
Această suspendare a studiului clinic asupra CoronaVac, produs de laboratorul chinez Sinovac Biotech, a venit în ziua în care gigantul farmaceutic american Pfizer a anunțat că vaccinul său împotriva noului coronavirus are o eficacitate de peste 90%.

Pentru americani, care au precomandat 100 de milioane de doze, aceasta înseamnă că primele vaccinări ar putea începe înainte de sfârșitul anului, condiția fiind aceea ca siguranța vaccinului să fie confirmată până săptămâna viitoare. Pfizer a planificat să depună o solicitare de autorizare la Agenția pentru Alimente și Medicamente (Food and Drug Administration – FDA) din Statele Unite, care va decide dacă vaccinul este sigur și eficient.
Candidații la vaccinuri din partea Pfizer și Sinovac se află în faza a-3-a de testare, ultima înainte ca acestea să primească sau nu undă verde de la autoritățile de reglementare. Cele două sunt testate în Brazilia, a doua țară cu cele mai multe decese asociate COVID-19, peste 162.000.

CoronaVac a făcut subiectul unei dispute politice în Brazilia între unul dintre cei mai mari susținători ai săi, guvernatorul de Sao Paulo, Joao Doria, și principalul său adversar politic, președintele Jair Bolsonaro. Șeful statului a declarat despre vaccinul produs de Sinovac că provine din „această altă țară” și l-a promovat în schimb pe cel dezvoltat de Universitatea Oxford alături de compania farmaceutică britanică AstraZeneca.

Problema vaccinurilor a luat însă o dimensiune politică în Brazilia, unde președintele Bolsonaro a criticat în mai multe rânduri vaccinul chinezesc, opunându-se guvernatorului statului Sao Paulo, Joao Doria, unul dintre principalii săi rivali politici.

Bolsonaro a declarat că vaccinul nu va fi „obligatoriu”, contrar dorinței guvernatorului.