Jair Bolsonaro, candidatul platformei social liberale, a câștigat categoric alegerile prezidențiale din Brazilia, obținând 55,2% dintre voturile exprimate, față de doar 44,8%, cât a reușit contracandidatul său, Fernando Haddad, informează BBC.

Bolsonaro, fost ofițer al Armatei Braziliei,  a câștigat alegerile cu promisiunea de a eradica corupția și de a scădea nivelurile mari ale infracționalității din țară.

Imediat după victorie, noul președinte a spus că Guvernul său va fi „un apărător al democrației și al Constituției: Aceasta nu este promisiunea unui partid, nici cuvântul unui om. Este un jurământ în fața lui Dumnezeu”.

În timpul campaniei electorale, Bolsonaro și-a atras sprijinul comunităților creștine din Brazilia, după ce s-a poziționat ferm împotriva legalizării avortului, dar și a căsătoriilor între persoane de același sex.

De confesiune romano-catolică, Bolsonaro a reușit să câștige simpatia creștinilor evanghelici, care formează aproape 30% din populație, după ce a criticat politica vechiului regim de a distribui „truse gay” în școli.

De altfel, Bolsonaro este un critic acerb al homosexualității, acesta declarând în 2011 că ar prefera ca „fiul său să moară într-un accident de mașină decât să fie homosexual”.

Bolsonaro se declară admirator al Președintelui SUA, Donald Trump și a spus că va căuta o alianță cu SUA și cu Israel.

Declarațiile sale, de cele mai multe ori incorecte politic, l-au adus în confruntare cu oponenții, iar în timpul campaniei electorale a fost chiar înjunghiat.

Într-un discurs din 2017, Bolsonaro a spus că „Dumnezeu este deasupra tuturor. Nu există un asemenea concept de stat secular. Statul este creștin și minoritățile vor trebui să se schimbe, dacă pot”.

În ceea ce privește economia, Bolsonaro se declară adeptul debirocratizării, a privatizării unora dintre companiile de stat - cu excepția celor pe care el le consideră, strategice -, și al reducerii intervenționismului statului.

Bolsonaro este la a treia soție, cu care s-a căsătorit în 2013 și are cinci copii.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews