ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 220.000 de militari încep in aceste zile o misiune sanitară. Vor bate la ușile a trei milioane de locuințe, pentru a informa populația cum să se apere de țânțarii care răspândesc virusul.

Una dintre cele mai mari armate din lume se mobilizează împotriva unui dușman ce doar pare mic, dar este puternic și greu de combătut: țânțarul care răspândește virusul Zika. Operațiunea costă 31 de milioane de dolari, dar autoritățile braziliene speră să fie de impact, scrie The Guardian.

Luiz Ramos, general în armata braziliană: „Când oamenii vor vedea soldați pe străzi, distribuind pliante informative, cred că vor înțelege cât de gravă este situația.”

Militarii vor ajunge în 350 de orașe din țară, mai întâi cu informații, apoi cu insecticid. Însă prezența lor ar putea provoca tensiuni în cartierele sărace și măcinate de violențe.

Sergio Fernandes, comandantul Marinei: „Militarii nu vor fi înarmați, vor avea în dotare doar pliantele cu informații pentru populație.”

Brazilia este țara cea mai afectată de Zika, cu 1,5 milioane de persoane infectate. Deja bănuit că provoacă microcefalie bebelușilor ale căror mame au fost infectate în timpul sarcinii, virusul Zika este asociat tot mai des și cu sindromul Guillain-Barré, care determină sistemul imunitar să atace nervii, provocând paralizie.

Spitalele braziliene raportează un număr tot mai mare de cazuri de sindrom Guillain-Barré, deși legătura de cauzalitate cu virusul Zika nu a fost încă dovedită.