ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Brazilia s-a retras din pactul ONU privind migrația, a declarat marți agenției Reuters un diplomat care a solicitat să nu îi fie dezvăluită identitatea. Controversatul document a fost ratificat anul trecut,  la 19 decembrie, de Adunarea Generală a ONU, cu 152 voturi pentru (inclusiv al Braziliei), 12 abțineri (printre care și a României) și cinci voturi împotrivă (Cehia, Israel, Polonia, SUA și Ungaria); 24 de țări nu au votat.


În decembrie, înainte de a depune jurământul de învestitură, ministrul de externe brazilian Ernesto Araujo și-a făcut cunoscută intenția de a respinge documentul Organizației Națiunilor Unite. El a apreciat că acordul internațional privind migrația este "un instrument necorespunzător" pentru abordarea problemei și că fiecare țară trebuie să își decidă propria politică în domeniu. Ministrul a afirmat atunci că Brazilia va continua să primească refugiați din Venezuela, dar în țara vecină trebuie restabilită democrația. 

Ministerul de externe de la Brazilia a refuzat să comenteze dezvăluirea făcută de sursa agenției Reuters. 

Brazilia a ratificat pactul Organizației Națiunilor Unite privind migrația, asupra căruia au convenit în iulie anul trecut 192 de țări. Dintre membrii ONU, doar Statele Unite au respins inițial documentul referitor la siguranța migranților. Ulterior mai multe țări - Australia, Austria, Bulgaria, Cehia, Republica Dominicană, Elveția, Estonia, Israel, Italia, Letonia, Polonia, Slovacia, Ungaria - nu și-au trimis reprezentanți la reuniunea interguvernamentală din decembrie, de la Marrakesh, care a aprobat oficial textul.