Brazilia s-a retras din pactul ONU privind migrația, a declarat marți agenției Reuters un diplomat care a solicitat să nu îi fie dezvăluită identitatea. Controversatul document a fost ratificat anul trecut,  la 19 decembrie, de Adunarea Generală a ONU, cu 152 voturi pentru (inclusiv al Braziliei), 12 abțineri (printre care și a României) și cinci voturi împotrivă (Cehia, Israel, Polonia, SUA și Ungaria); 24 de țări nu au votat.


În decembrie, înainte de a depune jurământul de învestitură, ministrul de externe brazilian Ernesto Araujo și-a făcut cunoscută intenția de a respinge documentul Organizației Națiunilor Unite. El a apreciat că acordul internațional privind migrația este "un instrument necorespunzător" pentru abordarea problemei și că fiecare țară trebuie să își decidă propria politică în domeniu. Ministrul a afirmat atunci că Brazilia va continua să primească refugiați din Venezuela, dar în țara vecină trebuie restabilită democrația. 

Ministerul de externe de la Brazilia a refuzat să comenteze dezvăluirea făcută de sursa agenției Reuters. 

Brazilia a ratificat pactul Organizației Națiunilor Unite privind migrația, asupra căruia au convenit în iulie anul trecut 192 de țări. Dintre membrii ONU, doar Statele Unite au respins inițial documentul referitor la siguranța migranților. Ulterior mai multe țări - Australia, Austria, Bulgaria, Cehia, Republica Dominicană, Elveția, Estonia, Israel, Italia, Letonia, Polonia, Slovacia, Ungaria - nu și-au trimis reprezentanți la reuniunea interguvernamentală din decembrie, de la Marrakesh, care a aprobat oficial textul.

 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews