ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat joi că summitul pentru oficializarea acordului privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, convenit miercuri seară, va avea loc la 25 noiembrie.

„Dacă totul decurge bine, va exista un summit extraordinar pentru finalizarea și oficializarea acordului privind Brexit-ul. El va avea loc duminică 25 noiembrie, la ora locală 09:30", a afirmat Donald Tusk, într-o declarație făcută la Bruxelles.

Anunțul survine după ce negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au declarat miercuri că s-au înregistrat 'progrese decisive' pentru a asigura o ieșire ordonată a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din blocul comunitar.

Anterior în cursul zilei de miercuri, premierul britanic Theresa May a obținut sprijinul executivului de la Londra pentru acordul de retragere ce prevede termenii ieșirii țării din UE.

Acordul acoperă toate elementele retragerii Regatului Unit din UE: drepturile cetățenilor, aspectele financiare, perioada de tranziție, guvernarea, protocoalele privind Irlanda, Gibraltarul și Ciprul, precum și o serie de alte probleme implicate de ieșirea țării din blocul comunitar.

Acordul tehnic convenit de negociatorii Uniunii Europene și britanici privind Brexit-ul are în vedere luarea în iulie 2020 a unei decizii privind încheierea unei noi înțelegeri pentru a asigura o frontieră irlandeză deschisă după încheierea perioadei de tranziție post-Brexit, la finalul anului 2020. În caz contrar, UE și Regatul Unit vor putea extinde în comun perioada de tranziție. Alternativ, din ianuarie 2021, se va aplica o așa-numită 'plasă de siguranță' pentru Republica Irlanda și provincia Irlanda de Nord, sub rezerva unui mecanism comun de revizuire.

'Plasa de siguranță' înseamnă că va exista 'un teritoriu vamal unic' între UE și Regatul Unit, care se va institui de la sfârșitul perioadei de tranziție până la data la care un acord ulterior devine aplicabil. Irlanda de Nord va rămâne, prin urmare, parte a aceluiași teritoriu vamal ca restul Regatului Unit. Teritoriul vamal unic se referă la toate mărfurile, cu excepția produselor piscicole și de acvacultură.

Crearea teritoriului unic vamal include angajamente echivalente și mecanisme de aplicare corespunzătoare pentru a asigura o concurență loială între UE-27 și Regatul Unit.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews