ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Membrii Parlamentului Marii Britanii au decis cu majoritate de voturi să o împuternicească pe doamna prim-ministru, Theresa May, să ceară Uniunii Europene o amânare a Brexit-ului. Aceasta presupune că Regatul Unit ar putea să nu părăsească blocul comunitar pe 29 martie, cum avea în plan până acum, relatează BBC News.

Theresa May afirmă că Brexit-ul ar putea fi amânat cu 3 luni, până pe 30 iunie, dacă parlamentarii vor susține  înțelegerea propusă de ea prin votul de săptămâna viitoare. Dacă, dimpotrivă, aceștia o vor respinge din nou, Theresa May va căuta să obțină o amânare prelungită, însă orice întârziere trebuie acceptată de celelalte 27 de state membre ale UE.

Majoritatea parlamentarilor din Partidul Conservator au votat împotriva amânării Brexit-ului - inclusiv 7 dintre membrii Cabinetului -, ceea ce a determinat-o pe Theresa May să se bazeze pe voturile Laburiștilor și ale altor parlamentari din opoziție pentru a-și vedea inițiativa aprobată. Însă unii fruntași Laburiști au demisionat pentru a sfida ordinele partidului de a se abține de la votul asupra organizării unui alt referendum.

Theresa May, care insistase multă vreme că Marea Britanie va părăsi UE pe 29 martie cu sau fără o înțelegere de retragere, a votat în favoarea amânării Brexit-ului. Ea a fost obligată să supună votului parlamentarilor amânarea Brexit-ului după ce aceștia i-au respins a doua oară acordul de retragere cu o largă majoritate, iar apoi au votat respingerea unui Brexit fără acord.

Premierul britanic a avertizat că prelungirea cu mai mult de 3 luni a datei-limită de ieșire din UE ar putea afecta încrederea în democrație și ar însemna că Regatul Unit ar trebui să participe la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai. Guvernul a afirmat însă că se pregătește în continuare pentru un Brexit fără acord.

Theresa May intenționează să convoace până miercurea viitoare încă un vot decisiv asupra acordului de retragere din UE negociat de ea, după ce acesta a fost covârșitor respins de două ori până acum. Dacă va câștiga acel vot, urmează să ceară, la o reuniune UE de miercuri, o prelungire unică, pentru ca Brexit-ul să obțină legislația necesară prin Parlament. În caz contrar, ar putea cere o prelungire de durată.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a afirmat că extinderea Articolului 50, mecanismul care asigură ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană pe 29 martie, ar necesita acordul unanim al tuturor statelor membre ale UE. Și ar trebui ca șefii acestor state „să primească o asemenea cerere, acordând prioritate nevoii de a asigura funcționarea instituțiilor europene și luând în considerare motivele și durata unei posibile prelungiri”.

„Teoretic, este încă posibil din punct de vedere tehnic ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană la sfârșitul acestei luni, fiindcă legea nu s-a schimbat. Însă, din punct de vedere politic, acest deziderat este, în prezent, aproape imposibil de atins” - se arată într-o analiză politică citată de BBC.