ACTUALIZARE 29.08/ 13:00 Suspendarea parlamentului britanic pe fondul Brexistului a creat revoltă în spațiul public.

O petiție online împotriva acestei măsuri cerută de premierul Boris Johnson a fost semnată de peste un milion de persoane. În petiția formulată de parlamentari britanici care se opun ieșirii țării din  UE fără un acord se arată că „Parlamentul nu trebuie suspendat sau dizolvat decât dacă perioada privind Articolul 50 a fost extinsă sau dacă intenția Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană a fost retrasă”, arată BBC.
 
Tot miercuri seară, mai mulți oameni s-au adunat în Westminster, unde au strigat „opriți lovitura de stat” și au purtat pancarte anti-Brexit și steaguri UE. Demonstrația a început în fața Parlamentului și a continuat pe Downing Street.  Este prevăzut ca în următoarele zile să aibă loc mai multe proteste similare.
 
Știrea ințială

Regina Elisabeta a II-a a aprobat miercuri planul premierului Boris Johnson de a suspenda parlamentul, relevă o declarație a organismului oficial de consilieri ai Reginei, cunoscut drept Privy Council, potrivit Reuters, citată de Agerpres.
 
Suspendarea Parlamentului i-ar împiedica pe deputați să se opună unui Brexit fără acord, mai cu seamă având în vedere că există o majoritate în Camera Comunelor, care nu accepta această variantă de ieșire din UE. 
 
Declarația confirmă că parlamentul Regatului Unit va fi suspendat începând cu o zi din intervalul 9-12 septembrie până la 14 octombrie.

„În această zi, Majestatea Sa a ordonat în Consiliu ca parlamentul să fie suspendat începând cu o zi care să nu fie mai devreme de luni, 9 septembrie 2019, și nu mai târziu de joi, 12 septembrie 2019, până în ziua de luni, 14 octombrie 2019'”, se arată în declarația citată de Reuters. 

Suspendarea parlamentului britanic până la 14 octombrie, anunțată de premierul Boris Johnson, este un „scandal constituțional”, a declarat președintele Camerei Comunelor, John Bercow, potrivit AFP.

„Este absolut evident că obiectivul suspendării este acum de a împiedica parlamentul să dezbată Brexitul și să-și îndeplinească datoria de a defini o traiectorie pentru țară”, a spus Bercow.

La rândul său, liderul opoziției laburiste Jeremy Corbyn a afirmat că intenția premierului Boris Johnson de a extinde vacanța parlamentară până la 14 octombrie este „o faptă reprobabilă și o amenințare pentru democrația'” britanică.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews