ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cuvântul la ordinea zilei, după votul pro Brexit, este INDEPENDENȚĂ. Și nu de UE, așa cum au votat joi britanicii, ci de Marea Britanie.

Premierul Scoției, Nicola Sturgeon, a declarat că Parlamentul scoțian ar putea bloca, prin veto, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează The Independent, citat de News.ro.

Manifestul Partidului Național Scoțian pentru alegerile din luna mai prevedea că Parlamentul scoțian ar trebui să aibă dreptul să organizeze un nou vot privind independența, dacă există schimbări "semnificative și materiale” la circumstanțele din 2014, când a avut loc referendumul precedent.

Anterior, Sturgeon a declarat că Marea Britanie în care Scoția a decis să rămână în urmă cu aproximativ doi ani a dispărut odată cu votul pentru Brexit, a declarat duminică premierul scoțian, Nicola Sturgeon, subliniind că un nou referendum pentru independența teritoriului este "foarte probabil”.

Spre deosebire de englezi, majoritatea scoțienilor au votat joi, la referendum, pentru rămânerea în Uniunea Europeană.
 
Referendumul a tulburat apele și în Irlanda de Nord.Șeful Guvernului din Irlanda de Nord, Martin McGuinness, declara vineri că vrea organizarea unui referendum pentru unificarea Irlandei, după referendumul din Marea Britanie. Ca și scoțienii, majoritatea alegatorilor din Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în UE.

Peste toate aceste anunțuri a venit sâmbătă cel al locuitorilor capitalei Regatului Unit.
Londonezii vor ca metropola să își declare independența de Marea Britanie și să nu iasă din UE. Pentru asta au semnat o petiție, prin care cer să rămână "în inima UE". În timp ce Marea Britanie a votat în proporție de 52% pentru ieșirea din UE, 60% dintre londonezi au votat pentru a rămâne.


.