Englezii au ajuns să facă acum ce făceau românii în anii 90, pentru a obține viza de călătorie în Europa. Treziți peste noapte că nu mai sunt cetățeni ai Uniunii Europene și, prin urmare, libera circulație a persoanelor între țara lor și blocul comunitar este pusă sub semnul întrebării, britanicii vor să vadă cum mai pot avea un pașaport european în buzunar. 

Britanicii au început să se intereseze cum pot obține pașaport din partea unui alt stat al Uniunii Europene, după ce rezultatul referendumului de joi pune sub semnul întrebării libera circulație a persoanelor între țara lor și blocul comunitar, relatează ziarul Le Monde.

Pentru eventualitatea în care în curând va fi nevoie de viză pentru a lucra sau călători în UE, mulți britanici se întreabă cum pot obține un prețios pașaport european. În orele de după anunțarea rezultatului favorabil Brexit-ului, pe internet au explodat căutările pentru „obținerea unui pașaport irlandez”, scrie Agerpres.

Ministerul de Externe de la Dublin a primit numeroase cereri de cetățenie din Anglia, postând pe site-ul său chiar un ghid al procedurilor de urmat, destinat celor 430.000 de persoane născute în Irlanda și care trăiesc în Anglia, în Scoția sau în Țara Galilor, scrie The Guardian.

Sunt eligibile persoanele care au un părinte născut în Irlanda sau cei care au cel puțin un bunic irlandez sau părinți care aveau cetățenia irlandeză în momentul nașterii copiilor lor.

Expatriații britanici în alte state din UE au fost și ei luați prin suprindere. Potrivit unui traducător instalat în Burgundia (Franța), mulți britanici încep să se preocupe să obțină cetățenia franceză. Pentru aceasta, trebuie să fi trăit cel puțin cinci ani în Franța, să aibă cazier judiciar nepătat ori să se căsătorească cu un cetățean francez.

Deja, „căsătoria albă” este o opțiune oferită (sau cerută) de numeroși internauți pe rețelele de socializare. ‘Caut căsătorie cu femeie cu pașaport european. Nu pot să vă plătesc, pentru că lira sterlină nu mai valorează nimic, dar știu să pregătesc un ceai grozav’, a scris un britanic, probabil în glumă.