ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Unde dai și unde crapă: Sancțiunile împotriva Rusiei ar putea duce la raționalizarea curentului electric în Marea Britanie.

Ediția de duminică a ziarului londonez The Times scrie că nu mai puțin de 6 milioane de gospodării britanice ar putea suferi întreruperi ale aprovizionării cu curent electric, dacă aprovizionarea Europei cu gaze naturale din Rusia se oprește.

Times, care citează un document guvernamental, arată că importurile de gaze britanice din Norvegia ar putea fi reduse la jumătate, din cauza creșterii exponențiale a cererii Uniunii Europene.

În aceste condiții, Marea Britanie, care a ieșit din UE, va fi sacrificată.

În prezent, Londra cumpără de la norvegieni circa jumătate din totalul gazelor de care are nevoie.

Marea Britanie nu poate pune o bază prea mare nici pe la livrările de gaz natural lichefiat din Statele Unite sau Qatar, din același motiv: cerere explozivă, bătaie pe viață și pe moarte pe piața mondială, explică Times.

Guvernul londonez a promis că, până la sfârșitul anului, va înceta orice importuri de gaze din Rusia.

În aceste condiții disperate, Boris Johnson, unul dintre cei mai acerbi susținători ai energiei verzi, este nevoit să recurgă la minele de cărbune și la centralele nucleare îmbătrânite, pentru a încerca să compenseze penuria.

În plus, se are în vedere o raționalizare drastică a energiei: instalațiilor industriale grele li se va pune în vedere să înceteze de a mai consuma gaz, iar centralele electrice pe gaz britanice ar putea fi închise.

Din această cauză, alimentarea cu curent electric a circa șase milioane de gospodării britanice ar putea fi întreruptă la orele de vârf al consumului, în timpul săptămânii dar și în weekend.

Această perioadă de sacrificiu ar putea dura trei luni, începând cu decembrie, mai scrie Times.