ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a catalogat luni drept "dramatică" situația din Polonia, comparând-o cu "o lovitură de stat".

"Ceea ce se petrece în Polonia are caracterul unei lovituri de stat și este dramatic. Vom discuta în detaliu în Parlamentul European, în această săptămână sau mai târziu în timpul sesiunii din ianuarie"', a declarat Schulz, conform AFP.

Declarațiile social-democratului german au provocat iritare la Varșovia, premierul polonez Beata Szydlo transmițând că Schulz ar trebui să ceară scuze Poloniei. "Astfel de declarații privind Polonia și treburile ei — și nu este pentru prima dată când declarațiile președintelui Schulz iau acest ton și acest caracter — sunt inacceptabile pentru mine. Aștept ca domnul Martin Schulz nu numai să înceteze să facă astfel de declarații, ci și să prezinte scuze Poloniei'', a declarat șefa guvernului de la Varșovia, conform sursei citate.

Ministrul polonez de externe Witold Waszczykowski a calificat la rândul său declarațiile lui Martin Schulz ca fiind ''nefondate, nejustificate și chiar scandaloase'.

Scandalurile politice se țin lanț în Polonia, în ultima vreme, unul dintre mărul discordiei reprezentându-l numirile la Curtea Constituțională.

Opoziția poloneză acuză partidul Lege și Justiție (PiS, conservator), partid ce conduce guvernul în Polonia, de încercarea de a concentra toate puterile, reprezentând astfel un pericol pentru democrație.

Ultimul scandal a fost legat de tentativele, îndoielnice din punct de vedere legal, ale celor două principale partide politice poloneze — Platforma Civică (PO, de centru), aflată la putere până la alegerile legislative din octombrie, și PiS, la putere de o lună — de a aduce la Curtea Constituțională judecători apropiați pozițiilor lor. Anterior, premierul Szydlo i-a înlocuit pe șefii serviciilor de informații, iar PiS a anunțat o reformă în cadrul mass-mediei publice, acuzată de parțialitate