ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vizita în Polonia a președintelui american Donald Trump, prevăzută pentru săptămâna viitoare, este simțită ca un imbold diplomatic pentru guvernul de dreapta polonez, însă îngrijorează statele din vestul Europei că va încuraja sfidarea Varșoviei față de Bruxelles, relatează joi Reuters.

Trump se va afla timp de o zi în vizită în Polonia — în drumul său către summitul G20 de la Hamburg, Germania — pentru a participa la o reuniune a liderilor din centrul Europei, statele baltice și Balcani, un eveniment organizat de Polonia pentru consolidarea comerțului regional și a infrastructurii.

Diplomații de la Bruxelles consideră însă reuniunea din 6 iulie, denumită Summitul Inițiativei celor Trei Mări deoarece statele care participă se află la Marea Neagră, Marea Baltică și Marea Adriatică, ca o încercare a Poloniei de a-și extinde influența în afara Uniunii Europene cu care guvernul naționalist polonez a avut numeroase confruntări.

Trump intenționează să promoveze exporturile de gaze naturale din SUA în rândul liderilor din Europa Centrală și de Est, o regiune care se bazează în mare măsură pe livrările rusești de gaze naturale, a anunțat consilierul lui Trump pe probleme economice. Polonia a primit primul transport de gaz natural lichefiat din SUA luna aceasta.

Cei mai mulți diplomați de la Bruxelles resping importanța proiectului celor Trei Mări, organizat împreună cu Croația, însă se arată prudenți față de vizita lui Trump pentru a participa la această reuniune.

„Nu poți să nu ai unele suspiciuni că (acest proiect) nu reprezintă o încercare de a distruge unitatea europeană", a declarat un diplomat european în legătură cu Inițiativa celor Trei Mări.

Partidul Dreptate și Justiție (PiS), la guvernare în Polonia, a jucat un rol important în alimentarea unei rupturi profunde între fostul stat comunist și membrii occidentali ai Uniunii Europene, în momentul în care blocul comunitar se confruntă cu consecințele deciziei Marii Britanii de a părăsi UE.

Polonia este una dintre principalele voci din regiune împotriva migrației, o viziune împărtășită de Trump, la fel ca lipsa de considerație față de subiectul legate de schimbările climatice. Profund neîncrezătoare față de Moscova, Polonia speră că Trump, care a numit odată NATO "învechită", își va reconfirma angajamentul față de consolidarea prezenței militare a Alianței în Europa de Est, într-un semn de descurajare a acțiunilor Rusiei în regiune.

Însă diplomați occidentali se tem că Trump se va folosi de vizita la Varșovia pentru a-și reitera criticile față de cheltuielile reduse pentru apărare alocate de statele din Europa, un subiect care irită mulți lideri occidentali.