ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul de la Budapesta a lansat un nou atac la adresa Uniunii Europene, pe care o acuză că pune drepturile migranților înaintea celor ale minorității maghiare care locuiește în vestul Ucrainei.


„Suntem obligați să ne angajăm într-o dezbatere permanentă cu Bruxellesul cu privire la faptul că drepturile migranților trebuie respectate, în timp ce în Transcarpatia sunt 150.000 de maghiari care au dreptul fundamental de a trăi în propria lor casă în siguranță și de a-și vorbi limba”, a declarat ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, citat de agenția de presă MTI. 

Șeful diplomației a avut miercuri o întrevedere cu președintele Asociației Culturale a Maghiarilor din Transcarpatia (KMKSZ), Laszlo Brenzovics, scrie Agerpres. Cu această ocazie, ministrul ungar a afirmat că pentru Bruxelles se pare că drepturile migranților sunt mai importante decât cele ale maghiarilor din Ucraina.


Comentariile oficialului ungar vin la câteva zile după ce tot el anunța că Ucraina pregătește o „a treia lovitură” împotriva minorităților naționale. Și anume că președintele ucrainean Petro Poroșenko va solicita ca parlamentul să aprobe o lege privind sancționarea dublei cetățenii într-o procedură de urgență. Prima lovitură a fost modificarea legii educației, urmată de o a doua lovitură care a implicat declararea Legii cu privire la principiile politicii lingvistice de stat în Ucraina drept neconstituțională și planificarea amendării sale, a precizat la acea dată Szijjarto.

De asemenea, el a atenționat atunci că Ungaria își va menține veto-ul asupra aderării Ucrainei la NATO dacă drepturile minorităților naționale nu vor fi restabilite, mai informează sursa citată.
 
Reamintim că în septembrie 2017, Parlamentul de la Kiev a adoptat o nouă Lege a Educației prin care introduce în școli sistemul de 12 clase, lege promulgată de șeful statului în ciuda apelurilor comunităților de români și a celor ale maghiarilor.  În același timp, Legea adoptată reprezintă o mare lovitură împotriva comunității românești din Ucraina și a altor minorități etnice, pentru că desființează sistemul de învățământ în limba maternă. Potrivit art. 7 al noii legi adoptate, sistemul de educație din Ucraina se desfășoară doar în limba de stat (ucraineană).