ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Legea Educației adoptată anul trecut de Ucraina și tentativele Kievului de ucrainizare forțată a minorităților au determinat guvernul de la Budapesta să adopte un memorandum în care  cere NATO adoptarea unei noi politici față de Ucraina, care să-i protejeze pe etnicii ungari din Transcarpatia. Ucraina a ajuns să constituie o provocare de securitate pentru vecinii săi, printre care Ungaria, afirmă Executivul de la Budapesta în documentul ce va fi trimis prim-miniștrilor din toate statele membre ale Alianței și secretarului general al NATO.

Ucraina ignoră din nou o serie de obligații și angajamente internaționale, introducând constant legi menite să restrângă drepturile minorităților, se spune în documentul Budapestei, conform agenției MTI, citată de Agerpres. Executivul ungar afirmă că, în pofida nivelului fără precedent al sprijinului politic și asistenței financiare acordate de NATO, Uniunea Europeană, FMI, Banca Mondială și un mare număr de state, Kievul pare lipsit de voința politică și capacitatea de a pune în aplicare programele de reforme fundamentale cerute de donatorii internaționali, în domeniile economic, politic și social.

„Lipsa de progrese în domenii cheie de reformă și asaltul continuu asupra drepturilor minorităților au condus la un nivel periculos de instabilitate. Eșecul de a implementa adecvat o agendă credibilă de modernizare, aliniată cu angajamentele internaționale și criteriile la care Ucraina a convenit anterior, înseamnă că țara, deja fragilă, devine tot mai vulnerabilă la presiuni interne și externe”, susține guvernul ungar.

Drept exemplu este menționată legea ucraineană a educației, subliniind că aceasta încalcă prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului, Cartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare, Convenției-cadru a Consiliului Europei pentru Protecția Minorităților Naționale, Acordului de Asociere UE-Ucraina și Programului Național Anual (de cooperare între Ucraina și) NATO 2017.

„Guvernul ungar și-a exprimat în mod repetat preocupările legate de Articolul 7 din noua Lege a educației care restrânge sever șansele de a învăța și a primi educație în limbile minorităților. Ucraina nu a reușit să poarte consultări aprofundate cu reprezentanți ai minorităților înainte de adoptarea legii și, până la această oră, guvernul ungar nu a răspuns în mod constructiv la propunerile Ungariei de ajungere la o înțelegere'', mai spune Budapesta.

În memorandum, Budapesta susține că politica actuală a NATO referitoare la Ucraina nu a adus rezultatele dorite. Astfel, de pildă, Kievul și-a mutat înapoi trupe la granița cu NATO după ce le retrăsese în urmă cu trei ani, toate acestea semnalând că „Ucraina nu este capabilă să se conformeze obligațiilor sale față de diferite organizații internaționale''.

Budapesta consideră că, pentru menținerea procesului de integrare în NATO a Ucrainei, este imperativ ca acest stat să-și respecte toate obligațiile asumate prin programul național anual de cooperare, printre care obligația de protejare a drepturilor minorităților.