ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ungaria intenționează să inițieze revizuirea Acordului de asociere dintre Ucraina și Uniunea Europeană, în cadrul reuniunii de astăzi, de la Luxemburg a miniștrilor de externe din statele membre, din cauza noii legi ucrainene a educației, informează Radio România Actualități.
Potrivit parlamentarului Zsolt Nemeth, presiunile împotriva Ucrainei în organizațiile internaționale, de la Uniunea Europeană la NATO, vor continua până când Ucraina va modifica legea educației.   

Autoritățile de Budapesta sunt în continuare nemulțumite din cauza noii legi a educației din Ucraina și vor continua să facă presiuni asupra celor de la Kiev, deși ministrul ucrainean de externe, Pavlo Klimkin, a efectuat zilele trecute o vizită în Ungaria pentru discuta despre acest act normativ. 

Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a declarat că guvernul de la Budapesta și cel de la Kiev văd cu totul diferit situația generată de adoptarea legii educației din Ucraina, iar autoritățile ungare ar dori ca etnicii maghiari din Transcarpatia să se bucure de aceleași drepturi ca înainte de aprobarea reglementărilor. Acesta consideră că pot fi derulate consultări pe marginea actului normativ doar dacă vor fi suspendate prevederile contestate. 

Șeful diplomației ungare a subliniat că Budapesta își va menține intenția de a nu sprijini propunerile ucrainene și cele importante pentru Ucraina în cadrul organizațiilor internaționale până când reprezentanții comunității maghiarilor din Transcarpatia vor semnala că situația este una mulțumitoare. În plus, Péter Szijjártó a afirmat că noua lege a educației este în contradicție cu acordul de asociere dintre Ucraina și Uniunea Europeană, drept care va iniția, cu prilejul reuniunii de la Luxemburg a miniștrilor de externe din statele membre, revizuirea acestui acord. Ministrul ungar de externe a explicat că pentru aceasta este nevoie de convocarea Consiliului de Asociere UE - Ucraina, iar Ungaria va cere includerea pe agenda discuțiilor a chestiunii încălcării acordului. 
 
Pe 5 septembrie 2017, Parlamentul de la Kiev a adoptat o nouă Lege a Educației prin care introduce în școli sistemul de 12 clase. Legea adoptată reprezintă o mare lovitură împotriva comunității românești din Ucraina și a altor minorități etnice, pentru că desființează sistemul de învățământ în limba maternă. Potrivit art. 7 al noii legi adoptate, sistemul de educație din Ucraina se desfășoară doar în limba de stat (ucraineană).  Semnarea legii de către președintele Petro Poroșenko va duce, cel mai probabil, la lichidarea școlilor cu predare în limba română.