ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 18.09/ 14 45 Ungaria va contesta la Curtea de Justiție a UE votul prin care Parlamentul European a cerut săptămâna trecută sancțiuni împotriva Ungariei, informează MTI și Reuters. Anunțul a fost făcut luni de Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban.
 
Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a denunțat miercurea trecută periclitarea valorilor democratice de către Ungaria și a cerut Comisiei Europene să reacționeze prin lansarea așa-numitei proceduri a articolului 7. Forul legislativ al UE a adoptat raportul elaborat de eurodeputata ecologistă Judith Sargentini, care detaliază o listă lungă de preocupări privind încălcarea libertăților și valorilor UE în Ungaria - în presă, în universități, împotriva minorităților și a migranților, în materie de corupție și de independență a justiției.

Premierul Orban a replicat că raportul Sargentini "insultă Ungaria și insultă onoarea națiunii ungare".
 
Știrea inițială

Guvernul de la Budapesta va decide luni asupra măsurilor juridice de contestare a raportului adoptat de Parlamentul European împotriva Budapestei din cauza încălcării standardelor democratice. Anunțul a fost făcut vineri de premierul Viktor Orban.


Orban a declarat la postul național de radio că se așteaptă la o „dezbatere juridică serioasă” în legătură cu decizia PE și a apreciat că zilele actualului Parlament European sunt numărate, date fiind alegerile europene de anul viitor, scrie Agerpres.

El spune că procesul disciplinar declanșat prin acest raport aprobat de PE „nu reprezintă niciun pericol” pentru Ungaria și a criticat-o pe Angela Merkel după ce aceasta a făcut apel joi la statele membre să se asigure că agenția de apărare a frontierelor, Frontex, are suficiente puteri să poată ajuta la oprirea migrației ilegale, în acord cu planurile Comisiei Europene.

„Așadar planul este ca, în cazul în care nu poate fi forțată să primească migranți, Ungariei să i se ia drepturile de a-și proteja granițele”, a spus Orban.

„Vor să trimită aici mercenari de la Bruxelles și să ia (acest drept) fiilor Ungariei care protejează granițele. Să nu ne facem iluzii, îi vor lăsa pe migranți să intre", a adăugat el.

„Vor să stigmatizeze Ungaria și apoi vor să îi slăbească rezistența", a mai afirmat Orban.

 Parlamentul European a votat miercuri pentru sancționarea Ungariei din cauza nerespectării regulilor UE privind democrația, drepturile civile și combaterea corupției. Raportul PE cere Comisiei Europene să reacționeze prin lansarea așa-numitei proceduri a Articolului 7 din Tratatul UE, care ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Ungariei în cadrul UE.