ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ungaria dorește garanții legale din partea guvernului de la Kiev ca acesta din urmă să se consulte cu minoritatea maghiară din Ucraina și să ajungă la un acord cu aceasta înaintea implementării modificărilor aduse legii educației, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, după o întrevedere avută miercuri la Paris cu omologul său ucrainean, Pavlo Klimkin, și cu asistentul secretarului de stat american pentru afaceri europene și eurasiatice, Wess Mitchell, informează agenția MTI, citată de Agerpres.

La aceste discuții șeful diplomației ungare a transmis că țara sa a insistat că noua lege ucraineană a educației încalcă sever drepturile dobândite de minoritatea maghiară.

„Ucraina nu trebuie să implementeze o lege a educației fără să ajungă mai întâi la un acord cu reprezentanții comunității ungare locale”, a spus Szijjarto, adăugând că guvernul de la Budapesta a insistat să primească din partea Kievului garanții legale relevante.

Noua lege ucraineană a educației, adoptată la începutul lunii septembrie de parlamentul de la Kiev și promulgată de președintele Petro Poroșenko, introduce sistemul de 12 clase în Ucraina și extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educației. Conform noii legi, studiul în învățământul secundar și superior în Ucraina se va face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educația în limbile minorităților va fi disponibilă doar în grădinițe și școli primare.

Învățământul în limbile minorităților este cuprins în articolul 7 din noua lege, dar acest articol conține numeroase ambiguități. Potrivit unei raport recent al experților Consiliului Europei, dispozițiile ambigue ale legii trebuie clarificate pentru a se asigura protejarea drepturilor minorităților.