ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ungaria va expulza un consul ucrainean în răspuns la expulzarea anunțată de Ucraina a unui consul ungar, a declarat joi ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, transmit MTI și Reuters, scrie BBC.

Anunțul său a venit după ce mai devreme joi Ucraina l-a declarat persona non grata pe consulul Ungariei la Beregovo și l-a invitat să părăsească țara în interval de 72 de ore, pe fondul tensiunilor dintre cele două țări legate de eliberarea de pașapoarte ungurești unor cetățeni ucraineni de etnie maghiară.
 
Ministrul ungar de externe și-a reiterat, în conferința de presă organizată joi la Budapesta, avertismentul că țara sa ar putea bloca aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană și NATO.

La 20 septembrie, agenția ucraineană de presă (oficială) Ukrinform a publicat o înregistrare video cu o ceremonie la Consulatul Ungariei din Beregovo (Beregszasz, în maghiară, oraș situat la frontiera dintre Ucraina și Ungaria), în cadrul căreia au fost înmânate pașapoarte ungurești unor etnici maghiari, care au depus jurământ de credință Ungariei, înregistrare în care se afirma că acestora li s-ar fi cerut să nu informeze autoritățile ucrainene în legătură cu obținerea dublei cetățenii.

Ucraina, care interzice dubla cetățenie, deși nu are prevăzute sancțiuni legale pentru cei care au primit-o, a declanșat o anchetă privind eliberarea de pașapoarte ungare la Beregovo, iar ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin a amenințat cu expulzarea consulului Ungariei pentru ceea ce a calificat drept ‘o provocare pentru securitatea națională’.