ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul conservator GERB și coaliția naționalistă Patrioții Uniți au convenit marți să formeze un guvern cu 'un mandat clar de patru ani', avându-l ca prim-ministru pe Boiko Borisov, în urma alegerilor legislative desfășurate în Bulgaria la 26 martie și câștigate de formațiunea fostului premier, transmit BTA și Novinite.

 Aceasta a fost prima întâlnire oficială între reprezentanții GERB și ai Patrioților Uniți, în contextul demersurilor partidului de centru-dreapta de a forma un guvern de coaliție. GERB a câștigat alegerile de la sfârșitul lunii martie și va avea în viitorul parlament 95 de deputați din totalul de 240, insuficient pentru a forma un guvern monocolor.

Potrivit participanților la întâlnirea de marți, nu s-au purtat negocieri cu privire la repartizarea posturilor ministeriale.

O nouă rundă de discuții va avea loc înainte de sfârșitul săptămânii, până atunci experții celor două formațiuni urmând să lucreze la programele politice pentru crearea unei platforme comune.

'Suntem optimiști. Discuțiile au fost constructive', a declarat Volen Siderov, co-lider al Patrioților Uniți, o alianță naționalistă formată din trei partide, care va fi a treia forță în viitorul parlament, cu 27 de mandate.

GERB a anunțat luni că va avea discuții cu toate formațiunile parlamentare, cu excepția Partidului Socialist și a Mișcării pentru Drepturi și Libertăți, ceea ce reduce practic posibilitățile de formare a unei coaliții de guvernare la Patrioții Uniți și Volia.

Partidul condus de Borisov speră că noul guvern va fi format cel târziu la sfârșitul acestei luni.

Boiko Borisov a demisionat din funcția de prim-ministru după ce candidatul susținut de GERB a pierdut alegerile prezidențiale din noiembrie în fața socialistului Rumen Radev, apropiat de Moscova. Bulgaria este condusă în prezent de un guvern interimar.