ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Adunarea Națională bulgară a aprobat joi, în formă definitivă, noua lege antiteroristă, care întărește rolul serviciilor de securitate și al instituțiilor de forță în cazurile legate de terorism, informează Novinite și BTA, conform Agerpres.

Conform prevederilor aprobate joi de parlament, va fi permisă limitarea temporară a unor drepturi cetățenești în zona unei operațiuni antiteroriste.
Informațiile relatate de mass-media în timpul unei intervenții antiteroriste nu trebuie să conțină date care să deconspire tehnici și tactici speciale folosite în operațiune, identitatea persoanelor implicate și alte date care pot afecta intervenția sau pune în pericol vieți omenești.

Potrivit noii legi, comunicațiile suspecților vor putea fi supravegheate pe o perioadă de până la trei ani, față de șase luni în prezent.

Agenții vor putea restricționa deplasarea, suspenda accesul la internet sau confisca documentele persoanelor suspectate de pregătirea unui act terorist.

De asemenea, instaurarea stării de urgență se va face printr-un decret al parlamentului sau al președintelui.

Legea introduce trei niveluri ale stării de alertă, cel mai ridicat putând fi declanșat și în cazul unei amenințări într-un teritoriu învecinat.
Agenția de stat pentru securitate națională (DANS, serviciul de contrainformații) va putea folosi agenți sub acoperire pentru a preveni pregătirea sau comiterea de atacuri teroriste. În plus, armata va fi autorizată să rețină suspecți până la sosirea poliției în situațiile având legătură cu terorismul.

O modificare la legea comunicațiilor electronice prevede că furnizorii de telefonie mobilă nu vor putea înregistra sau activa mai mult de zece numere pentru servicii telefonice preplătite pe numele unui singur utilizator.