ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Autoritățile bulgare iau măsurile necesare pentru a opri un posibil flux de migranți dinspre Grecia și Turcia, au asigurat luni miniștrii bulgari ai Apărării și Afacerilor Interne, pe fondul preocupărilor privind o presiune migratorie sporită în direcția Bulgariei, transmit BTA și Xinhua, citate de Agerpres.

„În acest moment, putem spune că situația de la granițele Bulgariei este normală, dar trebuie să ne întărim prezența”, a declarat ministrul de Interne, Mladen Marinov, în cadrul unei conferințe de presă comune la Sofia cu omologul său de la Apărare.

Ministrul bulgar de Interne a asigurat că situația de la granițe este monitorizată cu camere cu termoviziune și dispozitive de vedere nocturnă, patrulele Poliției de Frontieră au fost întărite și în preajma frontierei au fost instalate unități ale Jandarmeriei. Partea bulgară menține contactul cu partenerii specializați din țările vecine pentru a-și coordona acțiunile împotriva migrației ilegale.

Ministrul bulgar al Apărării, vicepremierul Krasimir Karakaceanov, a afirmat că, la solicitarea ministrului de Interne, Armata este gata să desfășoare la granițe 3000 de trupe cu echipamentele aferente, dintre care 1200 în interval de 24 de ore. Acesta a concluzionat că „Vom face tot ce este necesar, iar dacă cineva intenționează să provoace Bulgaria din exterior, noi am luat toate măsurile necesare pentru a împiedica acest lucru”.

Conform biroului de presă al Guvernului de la Sofia, premierul Boiko Borisov a declarat, după o reuniune a consiliului de miniștri, că „granița cu Turcia este bine apărată”, „dar cea cu Grecia este problematică”.

Ministrul bulgar al Apărării a mai estimat luni că situația de la graniță s-ar putea deteriora în perspectiva alegerilor euro-parlamentare din luna mai. „Există partide, nu neapărat din Europa, care vor să destabilizeze Europa cu presiunea migratorie”, a mai afirmat acesta în cadrul conferinței de presă.

Nu toate forțele politice încurajează migranții. Veselin Mareșki, liderul partidului bulgar Volia, care a înființat deja un centru de criză pentru migrație, s-a oferit să trimită circa 5000 de voluntari care să se implice în reglementarea problemelor legate de migranții de la granița cu Grecia.