ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Toate privatizările făcute în Bulgaria după căderea comunismului vor fi anchetate. Investigația va viza inclusiv controlul ulterior al ministerelor, agențiilor și al altor instituții de stat responsabile pentru privatizările de după 1989.

Și asta după ce noul procuror general al Bulgariei a ordonat miercuri revizuirea întregului proces de privatizare care a urmat căderii comunismului.
Biroul procurorului general Ivan Gheșev a precizat că acesta a încredințat ancheta Agenției Naționale de Securitate (DANS).După 1989, activele statului bulgar au fost estimate la circa 40 de miliarde de dolari. Procesul de privatizare a fost rapid asociat cu corupția, din cauza suspiciunilor privind neregulile, potrivit presei bulgare, scrie Agerpres.

Agenția bulgară pentru privatizare a înregistrat până la sfârșitul lui 2018 venituri de 18,7 miliarde de leva (circa 10,4 miliarde de dolari), consemnează ziarul 24 Ceasa. 

În momentul respectiv, fuseseră privatizate 66% din proprietățile de stat, iar noii proprietari mai datorau peste 1 miliard de leva. Au fost încheiate 174 de contracte de privatizare cu investitori din Austria, Belgia, Germania, Grecia, Rusia, Spania și alte țări.

Decizia lui Gheșev a fost salutată atât de guvernul conservator de la Sofia, cât și de Partidul Socialist și partidul DPS al etnicilor turci, aflate în opoziție.
„Continuăm să punem întrebări despre faptul că statul a fost jefuit în mod barbar”, a declarat Krasimir Velcev, vicepreședintele partidului de guvernământ GERB.

Noul procuror general, care și-a preluat funcția în decembrie anul trecut, a decis revizuirea privatizării după mai multe percheziții și alte operațiuni împotriva unui magnat al jocurilor de noroc, a unor vameși și a altor suspecți.