ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Gafa diplomatică a administrației Iohannis în cazul flotei de la Marea Neagră nu a trecut netaxată de guvernul de la Sofia.

 După ce Bulgaria a refuzat să participe la o flotă comună cu România, Turcia și Ucraina în Marea Neagră, premierul de la Sofia ironizează ideea lansată de București „Vreau să văd iole, iahturi, turiști, dragoste și pace în stațiunile noastre de la Marea Neagră, nu vreau fregate care să brăzdeze marea”, scrie Independent.md.

Prim-ministrul bulgar Boiko Borissov a confirmat, într-o declarație pentru jurnaliști la Sofia, că se opune ideii de creare a unei flote comune a Bulgariei, României, Turciei și Ucrainei, vizând contracararea prezenței navale a Rusiei în Marea Neagră, transmite BTA.

Potrivit cotidianului bulgar „24 Ceasa” („24 de ore”), Borissov a dezaprobat inițiativa președintelui român Klaus Iohannis, prezentată la Sofia, în timp ce șeful statului bulgar, Rosen Plevneliev, a susținut-o. Publicația a mai scris că, în urma reacției lui Borissov, Turcia a suspendat unilateral acordul de readmisie a migranților.

„Susțin NATO și UE, susțin interesele economice ale Bulgariei, dar această linie nu trebuie încălcată. Dacă bulgarii gândesc altfel, mă vor înlocui cu altcineva”, a declarat Boiko Borissov. El a precizat că așteaptă revenirea ministrului de externe, Daniel Mitov, din Bosnia și a ministrului apărării, Nikolai Nencev, de la Bruxelles. "Voi fi foarte nemulțumit dacă ei și-au asumat angajamente. Dacă au dat speranțe zadarnice fără să mă informeze, vor avea o problemă cu mine. Îi voi trimite să lupte pe mare”, a afirmat premierul bulgar.

„Vreau să văd iole, iahturi, turiști, dragoste și pace în stațiunile noastre de la Marea Neagră, nu vreau fregate care să brăzdeze marea. Putem ține exerciții bulgaro-române oricând vrem, dar cealaltă variantă ar fi optarea pentru un conflict militar”, a comentat el.

„Bulgaria este unul din cei mai loiali membri ai UE și NATO. Avem o bază bulgaro-americană, organizăm exerciții și conferințe, antrenamente au loc tot timpul, am făcut tot ceea ce trebuie făcut ca membri NATO. Chiar și în mijlocul aceste crize, ne-am revizuit politica și am majorat cheltuielile militare pentru a liniști forțele armate”, a indicat el. Borisov a făcut referire la proiectul gazoductului South Stream, când Turcia, stat membru NATO, și Rusia și-au schimbat pozițiile peste noapte.

„Nici măcar un singur vecin sau omolog nu a vorbit în apărarea mea atunci când președintele Putin m-a admonestat la Ankara în prezența lui Erdogan, spunând că Bulgaria a pierdut totul. Noi am fost implicați în conflicte grele și, când a trebuit să ne apărăm interesele naționale în proiectele pentru oleoductul Burgas-Alexandroupolis, South Stream și centrala nucleară de la Belene, am fost mai mult decât fermi. Nu mai este nimeni ca noi în Europa”, a mai spus Borissov.

„Am spus întotdeauna că în niciun caz Bulgaria nu va fi atacată de Rusia, ei se implică în alte tipuri de acțiuni, în majoritate economice, pe teritoriul bulgar”, a comentat Borisov.

Ambasada turcă la Sofia a negat că activitățile stipulate în document au fost suspendate. „Nimeni nu ar trebui să se îndoiască de poziția noastră pro-NATO”, a declarat Borisov în cadrul întâlnirii, citat de „24 Ceasa”, insistând însă că nu este acceptabilă crearea flotei „în felul în care a fost propusă la întâlnirea cu prim-ministrul român și cu președintele român, suntem împotrivă”.