ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O informare internă a companiei, emisă de Google și difuzată exclusiv de către site-ul Breitbart News, susține că, din cauza mai multor factori, inclusiv a alegerii președintelui Donald Trump, „tradiția americană” a libertății de exprimare pe internet nu mai este valabilă.

În ciuda înregistrărilor video care arată că șefii companiei declară că intenția lor de a se asigura că ascensiunea lui Trump și a mișcării populiste este doar ceva trecător în istorie, Google a negat în repetate rânduri că tendința politică a angajaților săi se face simțită în produsele sale.

Informarea pe 85 de pagini, intitulată "The Good Censor", recunoaște însă că Google și alte platforme tehnologice „controlează majoritatea conversațiilor online” și că au realizat „un viraj spre cenzură" ca reacție la evenimentele politice nedorite din întreaga lume.

Exemplele date în document includ alegerile prezidențiale din SUA din 2016 și ascensiunea partidului Alternative for Deutschland (AfD) în Germania.

Informarea care s-a scurs în presă etichetează idealul discursului liber pe Internet ca fiind o „narațiune utopică” subminată de evenimentele recente din toată lumea, precum și de „comportamentul rău” din partea utilizatorilor. Astfel, se recunoaște faptul că platformele tehnologice majore, inclusiv Google, Facebook și Twitter, au promis inițial libertatea de exprimare a utilizatorilor: „Acest ideal al discursului liber a fost picurat în ADN-ul startup-urilor din Silicon Valley, care controlează acum majoritatea conversațiilor noastre online”, spune documentul.

Google, Facebook și Twitter ar fi acum prinse între două poziții incompatibile: ideea americană a unei piețe libere și nemoderate a ideilor (libera exprimare) versus „spații bine ordonate pentru siguranță și decență” care ar fi „poziția europeană” care de fapt echivalează cu cenzura.

Prima abordare este descrisă ca fiind un produs al tradiției americane care prioritizează libera exprimare pentru democrație nu decență; a doua este descrisă ca produs al tradiției europene care ar favoriza „demnitatea și decența în dauna libertății”.
Documentul susține si că toate marile platforme de socializare se îndreaptă acum către „tradiția europeană”, sau cu termeni mai simpli: cenzurarea discursului politic neconvenabil. De asemenea,  așa cum reiese din informarea internă, Google lucrează în prezent la un motor de căutare cenzurat, pentru a câștiga acces la piața chineză și a-și crește veniturile.