ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


CEO-ul unei mari companii din domeniul Inteligenței Artificiale (AI) a spus parlamentarilor, în timpul unei audieri marți în Senatul SUA, că este îngrijorat că domeniul său ar putea cauza „daune semnificative lumii” prin dezvoltarea nereglementată a sistemelor de inteligență artificială. 

În timpul audierii, directorul executiv OpenAI, Sam Altman, a răspuns la întrebări referitoare la impactul acestei tehnologii care se dezvoltă rapid asupra locurilor de muncă și potențialul acesteia de a face ravagii în timpul unui ciclu electoral.

„Am încercat să fim foarte clari cu privire la amploarea riscurilor aici. Cele mai mari îngrijorări ale mele sunt legate de faptul că provocăm un prejudiciu semnificativ – noi, domeniul, industria tehnologiei –, provocăm un rău semnificativ lumii. Cred că asta s-ar putea întâmpla în mai multe moduri”, a spus Sam Altman, potrivit LifeSiteNews

„Cred că, dacă această tehnologie va merge prost, poate provoca destul de mult rău și vrem să vorbim despre asta”, a spus el.

De asemenea, miliardarul în domeniul Big Tech Elon Musk, care a ajutat la înființarea Open AI în 2015 și a avertizat în mod repetat cu privire la pericolele unei IA nereglementate, a comentat avertismentele lui Altman scriind pe Twitter: „Corect!”.
În timpul audierii de marți, senatorul democrat american Richard Blumenthal din Connecticut, care a spus că un „coșmar” al său este ca inteligența artificială să aibă un impact distructiv asupra locurilor de muncă, a cerut lui Altman să ia în considerare și o postare pe blog din 2015 în care a susținut anterior că „dezvoltarea inteligenței mașinilor supraumane... constituie probabil cea mai mare amenințare la adresa continuității existenței umanității.”

„La fel ca în cazul tuturor revoluțiilor tehnologice, mă aștept să existe un impact semnificativ asupra locurilor de muncă”, a răspuns Altman. El a recunoscut că Chat GPT4, care a fost lansat pe 14 martie, „cred că va automatiza complet unele locuri de muncă”, deși a susținut că va „crea și altele noi despre care credem că vor fi mult mai bune”.

De asemenea, senatorul american republican Josh Hawley din Missouri a citat o lucrare MIT apărută în aprilie care a constatat că sistemele de inteligență artificială sunt capabile să prezică opinia publică și l-a întrebat pe Altman dacă, în opinia sa, o astfel de tehnologie ar putea avea un impact enorm asupra proceselor electorale în alegerile prezidențiale.

„Este unul dintre motivele care îmi provoacă cea mai mare îngrijorare”, a răspuns Altman, subliniind „capacitatea mai generală a acestor modele de a manipula, de a convinge, de a oferi un fel de dezinformare interactivă unu-la-unu”.

Altman a recomandat implementarea de reglementări guvernamentale pentru a se asigura că oamenii „știu dacă vorbesc cu o IA” sau dacă „conținutul la care se uită ar putea fi generat sau nu”.

Un alt participant la audierea de marți, profesorul emerit de psihologie și științe neuronale la Universitatea din New York, Gary Marcus, a menționat că exemplul lui Hawley despre capacitatea IA de a prezice comportamentul uman este doar vârful aisbergului.

Potrivit lui Marcus, posibilitatea mai îngrijorătoare este că IA ar putea de fapt „manipula” convingerile politice ale oamenilor, mai degrabă decât să le prezică pur și simplu.

„Unul dintre lucrurile care mă îngrijorează cel mai mult privind GPT4 este că nu știm cum anume este antrenat. Modul cum este antrenat are, în esență, consecințe pentru părtinirile sistemului”, a spus Marcus.

Îngrijorările exprimate de Altman și Marcus reflectă preocupări similare exprimate anterior și de Musk, care a avertizat că IA ar putea reprezenta o amenințare existențială pentru civilizație.

„Dacă ai o inteligență artificială superinteligentă care este capabilă să scrie incredibil de bine într-un mod foarte influențabil, convingător... și poate manipula opinia publică într-un mod foarte negativ, cum vom ști acest lucru?”, a spus Musk într-un dialog în aprilie cu gazda de atunci de la Fox News, Tucker Carlson.

Musk a adăugat că este „îngrijorat de faptul că” ChatGPT „este antrenat să fie corect politic, ceea ce înseamnă un alt mod de a spune lucruri neadevărate. Aceasta este cu siguranță o cale către distopia IA”, a spus el.