ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Taxele speciale instituite de guvernul de la Budapesta asupra operatorilor din sectorul telecomunicațiilor și celui de retail – taxe care au afectat mai ales companii cu acționariat străin – nu încalcă legislația europeană. Așa a decis marți Curtea de Justiție a UE (CJUE).

Guvernul ungar a introdus în anul 2010 o serie de taxe speciale percepute companiilor de telecomunicații, energetice și de distribuție. Cum aceste companii sunt majoritatea străine, cei care au criticat noile taxe le-au considerat a fi o măsură protecționistă, chestiune care a antrenat și divergențe între Budapesta și Bruxelles, în plus față de disputele pe tema statului de drept, transmite Agerpres.
 
Prin urmare, compania de telecomunicații Vodafone, înregistrată în Olanda, și societatea de distribuție britanică Tesco s-au adresat justiției europene, dar CJUE nu le-a dat câștig de cauză.

Potrivit instanței europene, aceste taxe – care cresc în funcție de cifra de afaceri – nu sunt discriminatorii, întrucât ele afectează în mod egal orice companie cu o prezență semnificativă pe piață. Faptul că cele mai mari companii de acest fel cu activitate în Ungaria au acționariat majoritar străin este o ”o chestiune de împrejurare”, se arată în verdictul CJUE.

Dar, într-o decizie separată, instanța europeană a dat un verdict împotriva Budapestei în dosarul în care compania Google a contestat o amendă de 3,1 milioane de euro ce i-a fost aplicată pentru refuzul de a depune o declarație fiscală în vederea stabilirii obligațiilor aferente taxei maghiare pe publicitate.