ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Următorul obiectiv legislativ al UE, despre care oponenții consideră că face parte dintr-un efort amplu de a priva cetățenii de intimitatea lor, vizează acum istoricul medical și datele asociate.

Interconectarea – de fapt, centralizarea (și accesibilitatea de la distanță) – acestor date constituie fundamentul structurii Spațiul European de Date privind Sănătatea (EHDS). Viitorul proiect de lege a fost susținut de Parlamentul European (PE), de Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) și de Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), relatează reclaimthenet.org.  

Membrul PE și avocatul Patrick Breyer, un critic de multă vreme la adresa acestui tip de politică, a explicat că EHDS – împotrivă căruia a votat – va „aduna informații despre toate tratamentele medicale primite de cetățeni”.

Medicii vor trebui să transmită către „noul Spațiu de date” rezumate ale tratamentelor pe care le furnizează – cu propunerea inițială să nu conțină prevederi care să permită obiecții sau excepții. Și, chiar dacă accesul poate fi restricționat dacă un pacient va dori acest lucru, crearea efectivă a bazei de date nu poate fi împiedicată.

Poate fi vorba de unele dintre cele mai sensibile informații medicale personale: „tulburări mintale, boli de natură sexuală și tulburări precum impotența sau infertilitatea, HIV sau terapiile pentru abuz de droguri”, scrie Breyer.

„Planul UE de a colecta și interconecta înregistrările datelor referitoare la toate terapiile medicale implică riscuri de furt, piratare sau pierdere a datelor. Nici chiar cele mai delicate terapii nu mai pot fi administrate în mod confidențial în viitor”, a avertizat europarlamentarul din Partidului Piraților din Germania, dezvăluind că asta va însemna sfârșitul confidențialității medicale în UE.

El a evidențiat în mod special pericolul la care sunt expuși cei mai puțin alfabetizați atât în domeniul informatic, cât și în cel politic – precum bătrânii sau cei care nu acordă suficientă atenție deciziilor birocratice luate de UE (care totuși ajung să le definească viața), precum și cei cu un nivel de educație mai scăzut – toți fiind în special vulnerabili în cazul unui astfel de program și pur și simplu nu ar fi pe deplin conștienți de consecințele pe termen lung.

În plus, noua lege planificată pare să fie în conflict cu standardele internaționale stabilite care prevăd consimțământul pe deplin informat pentru ca informațiile medicale ale pacienților să fie „partajate” – iar Breyer face referire la Codul Internațional de Etică Medicală al Asociației Medicale Mondiale și la Declarația de la Helsinki privind principiile etice în legătură cu cercetarea medicală.

PE va vota în decembrie această legislație recomandată, când vor fi luate în considerare și amendamentele. În acest moment, oamenii chestionați cu privire la acest subiect în 44% din cazuri sunt îngrijorați de furtul datelor legate de sănătate, în timp ce 40% se tem de accesul neautorizat.

Consiliul European a adoptat, în luna iunie, o recomandare pentru statele UE de a nu se deconecta de la rețeaua certificatelor digitale Covid, deoarece, de la anul, se va implementa rețeaua globală de certificare a vaccinării și sănătății digitale a OMS. Acesta va fi necesară pentru alte boli în afara Covid sau pentru alte utilizări în contextul sănătății, a arătat Consiliul European.
 
Informațiile vor fi interconectate cu un viitor Certificat de Sănătate Mondial, anunțat de OMS, după modelul Certificatului de Vaccinare Covid cu Cod QR adoptat și prezentat de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anul trecut. VIDEO: