ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În contextul pandemiei, guvernele țărilor membre UE recurg la măsuri din ce în ce mai puternice de protecționism, promovând consumul produselor naționale în detrimentul celor comunitare.

„Fac apel la un patriotism alimentar, la un patriotism agricol”, a spus ministrul francez al Agriculturii, Didier Guillaume, săptămâna care a trecut, într-o emisiune radiodifuzată, potrivit EVZ.

El a îndemnat la creșterea competitivității agricultorilor francezi, prin cumpărarea de căpșune și roșii franțuzești, chiar dacă sunt mai scumpe, și să renunțe să cumpere din cele spaniole.

Din martie, guvernul francez negociază supermarketurile din Hexagon pentru ca acestea să achiziționeze produse locale proaspete. În consecință, cele mai mari lanțuri de distribuție, precum Carrefour și E. Leclerc, și-au orientat cvasi-totalitatea aprovizionării către fermele locale.
 
Guvernul de la Varșovia a numit 15 procesatori locali și i-a mustrat pentru că au importat lapte din alte țări UE, în loc să cumpere de la fermierii polonezi.

„Lipsa de patriotism economic a acestor companii este îngrijorătoare”, se arată într-un comunicat al guvernului, citat de Politico.

Ministra austriacă a Agriculturii, Elisabeth Köstinger, a anunțat marți că guvernul său lucrează la implementarea unei „prime regionale” pentru alimentație. Alimentele naționale ar urma să beneficieze de o serie de avantaje, pentru a ajuta sectoarele afectate de criza de coronavirus.

Președinta Uniunii Naționale a Fermierilor din Anglia și Țara Galilor, Minette Batters, a declarat în Camera Comunelor că solicită guvernului să procure 100% din hrană de la producătorii locali.

Apeluri similare s-au înregistrat din partea ministerelor portughez, grec și bulgar. Guvernul român a tăcut.

Piața agricolă europeană a fost grav afectată de închiderea restaurantelor. De aceea, multe țări au adresa apeluri și către cetățeni să mânânce „patriotic”, scrie Politico. Astfel, belgienii au fost îndemnați să consume mai mulți cartofi, prăjiți, francezii mai multe brânzeturi, englezii să bea mai mult ceai (în care, în mod tradițional, pun lapte).

În schimb, ministra germană a Agriculturii, Julia Klöckner, și-a avertizat colegii miniștri europeni, într-o videoconferință organizată miercuri, în legătură cu „naționalismul consumatorilor”, subliniind că țările UE ar trebui să se abțină de la aplicarea politicilor protecționiste pentru a-și ajuta economiile să se refacă.

„Lanțurile de aprovizionare transfrontaliere și libera circulație a mărfurilor sunt esențiale pentru garantarea securității aprovizionării cetățenilor. De aceea, avertizez împotriva «naționalismului consumatorilor»”, le-a arătat Klöckner degetul europenilor, în buna tradiție germană.

Ajutoarele de stat oferite agricultorilor loviți de criză este un alt motiv de îngrijorare la Bruxelles, deoarece pune în pericol monopolul celor mari.

Potrivit comisarului european al Agriculturii, Janusz Wojciechowski, opt țări UE au profitat de relaxarea temporară a regulilor concurenței pentru a le promite agricultorilor lor peste 1,2 miliarde de euro ajutoare de stat.

Comisarul, care s-a dovedit mai întâi european, și abia apoi polonez, le-a spus ziariștilor: „Trebuie să supraveghem situația, deoarece riscă să dăuneze concurenței loiale pe piața unică”.