ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Nu avem nimic de ascuns”, a repetat China de la izbucnirea pandemiei, referitor la originea virusului. 

Mai multe site-uri de internet ale unor ziare chinezești au șters comentariile despre pandemia de COVID prezentate „în mod eronat” ca aparținând unui biolog elvețian care pare să nu existe, după cum a declarat miercuri Ministerul elvețian al Afacerilor Externe.
 
Comentariile din presă și de pe rețelele sociale atribuite unui biolog inexistent, care era prezentat ca Wilson Edwards, aveau ca subiect pretinsele presiuni făcute de americani asupra cercetătorilor în legătură cu originile pandemiei.

Autoritățile comuniste chineze și presa de stat desfășoară o campanie agresivă împotriva criticilor din străinătate legate de originea virusului și de modul în care China a gestionat pandemia.

Regimul de la Beijing merge până acolo cu respingerea acuzației că pandemia a fost provocată de un virus scăpat din laboratorul din Wuhan încât a ajuns să inventeze savanți, după ce până acum i-a cumpărat pe cei reali.

Ambasada Elveției de la Beijing și-a exprimat marți, într-o postare pe Twitter, suspiciunile față de „omul de știință” citat:

„În căutatea lui Wilson Edwards, presupus biolog (elvețian), citat în presă și pe rețelele sociale din China în ultimele zile.”
 
„Dacă existați, ne-ar face plăcere să vă cunoaștem!”, a scris evident ironic ambasada.

Un mesaj inserat odată cu postarea, redactat în engleză și chineză, arată că nici un cetățean elvețian cu numele Wilson Edwards nu apare în evidențele sau articolele universitare din domeniul biologiei.

De asemenea, se mai arată că contul de Facebook unde au fost publicate comentariile pretinsului savant a fost creat pe 24 iulie.

Ambasada mai notează că, deși apreciază atenția acordată Elveției, „trebuie din nefericire să informeze publicul chinez că această informație este falsă”.

„Deși presupunem că difuzarea acestei povești a fost făcută cu bună credință de către media și utilizatorii de internet, solicităm tuturor persoanelor care au publicat această poveste să o retragă și să publice o rectificare”, se mai arată în postarea ambasadei.