ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul american de investigații Glenn Greenwald a explicat că există două feluri de teorii ale conspirației: unele care pot distruge ziariștii și altele care îi pot promova în grațiile Statului Paralel.

În cadrul emisiunii sale „System Update”, din 24 mai 2023, Greenwald a afirmat că „ziariștii care difuzează teorii ale conspirației pe care CIA dorește să le răspândească ajung să fie promovați, iar ziariștii care pun sub semnul întrebării teoriile conspirației ale CIA sunt distruși”.

„În presa corporatistă americană nu este interzis să răspândești informații false și teorii ale conspirației”, a spus Greenwald, adăugând:

„De fapt, este singura cale prin care poți avea succes în jurnalism.”

El a explicat cine sunt ziariștii favorizații Sistemului:

„Cei care au mințit cel mai mult și care au răspândit cele mai conspiraționiste teorii sunt cei care au fost promovați și îmbogățiți cel mai mult în presa corporatistă.”

Glenn Greenwald a expus regula succesului în presa de astăzi:

„Modul de a promova în jurnalism este de a spune minciuni și de a răspândi teorii ale conspirației în numele CIA, care favorizează interesele guvernului american. Acest lucru nu doar că este permis. Este obligatoriu pentru a fi promovat.”

Greenwald a dat exemplul lui Seymour Hersh, cel mai faimos ziarist de investigații din presa americană, proscris pentru că a dezvăluit că gazoductele NordStream au fost aruncate de CIA:

„Ceea ce nu ai voie să faci, ceea ce Hersh a făcut și care l-a expulzat din presa corporatistă, este că a răspândit ceea ce sunt numite teorii ale conspirației care sunt contrare narațiunii Statului Paralel american. Acesta este singurul lucru care este interzis. Asta te exclude din jurnalism.”

Greenwald a explicat că există teorii ale conspirației „bune”, agreate de Sistem, și teorii ale conspirației „rele”, pentru enunțarea cărora un ziarist riscă să fie distrus de Sistem.

„Atâta vreme cât teoriile conspirației pe care le enunți și informațiile false pe care le publici sunt în consonanță cu ceea ce spun CIA, Pentagonul și tot restul presei corporatiste, atunci totul e în regulă. De fapt, mai mult decât bine. Îți sunt garantate tot felul de recompense.”

Și Greenwald a dat exemplul redactorului șef al influentei reviste The Atlantic, Jeffrey Goldberg, care „a făcut mai mult decât oricine altcineva pentru a răspândi falsele teorii conspiraționiste care au dus la războiul din Irak”.

 

Același Goldberg „a devenit și epicentrul (răspândirii) fiecărei minciuni legate de RussiaGate”.

„Evident Jeffrey Goldberg nu a fost exclus din presa corporatistă. Nu scrie pe Substack (așa cum este nevoit să o facă Seymour Hersh – n.r.). Este redactor șef la The Atlantic. A fost răsplătit cu această funcție pentru minciunile promovate în beneficiul Statului Paralel american...”

Și Glenn Greenwald a conchis:

„Ziariștii care răspândesc teoriile conspirației ale CIA sunt promovați, iar ziariștii care pun la îndoială teoriile conspirației ale CIA sunt distruși.”

Puteți urmări mai jos înregistrarea integrală a excepționalei emisiuni a lui Glenn Greenwald: