Homosexual declarat și ateu convins, în cea mai catolică țară din Europa, Robert Biedron este una dintre cele mai tinere vedete politice ale Poloniei. Actualmente primar al orașului Slupksk, este privit ca un candidat la președinția Poloniei în 2020.

„Sunt un visător, m-am născut într-o parte foarte tradițională, conservatoare a Poloniei, sunt homosexual și ateu  și nu mi-a fost ușor”, spune Biedron, primarul orașului Slupsk și unul dintre liderii unei noi mișcări politice progresiste din Polonia.

Fostul președinte polonez, Aleksander Kwasniewski, l-a îndemnat să candideze la fotoliul de președinte, în 2020.  Iar sondajele de opinie îl plasează pe locul trei, în urma președintelui conservator Andrzej Duda și a fostului premier și actualul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, scrie BBC.
 
Provocarea nu este simplă. Biedron s-a declarat în favoarea legalizării căsătoriilor homosexuale și a avortului (în Parlament se discută deja un proiect de lege restrictiv privind avorturile),  a politicii de primire a refugiaților și, mai presus de toate, a unui stat mai laic decât acum. 

Una dintre primele măsuri luate după ce a fost ales primar a fost aceea de a scoate din biroul său portretul Papei Ioan Paul al II-lea. 

Deși presa occidentală îl prezintă ca pe o viitoare stea pe firmamentul politicii poloneze,  Polonia catolică  pare să se îndrepte în direcția opusă. Partidul Lege și Justiție, conservator, al lui Jaroslaw Kaczynski, are majoritate absolută în Parlament și sprijinul unei părți a semnificative a populației datorită politicilor sale privind ajutoarele sociale,  sprijinului familial și subvențiilor pentru locuințe. La care se adaugă politica anti imigrație, pe care o susțin mulți polonezi.

"M-au lovit pe stradă și mi-au scuipat", a spus el într-un interviu. "Ei zâmbesc și mă salut astăzi".