ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Donald Trump a acuzat democrații din opoziție că i-au luat ostatici pe cetățenii americani prin cererile lor, lucru ce a dus la blocarea curentă a guvernului. Această situație are loc cu ocazia aniversării unui an de la învestirea oficială a președintelui Trump, în ianuarie 2017, scrie Daily Mail.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Trump a afirmat că democrații „ar fi putut încheia cu ușurință un acord pentru a evita închiderea [guvernului]”.

Blocajul guvernamental a intrat în vigoare la scurt timp după miezul nopții de vineri spre sâmbătă, când republicanii și democrații din Senat nu au ajuns la un acord asupra unei măsuri de finanțare temporară, până în 16 februarie, pentru ca serviciile guvernamentale să poată funcționa și pentru a putea fi prelungite negocierile pentru noul buget.

Astfel, 50 de senatori americani au votat în favoarea proiectului de finanțare a Executivului, fiind necesare 60 de voturi pentru adoptarea proiectului care, anterior, a primit undă verde în Camera Reprezentanților. Era nevoie și de votul favorabil al Senatului pentru a se evita intrarea în blocaj guvernamental.

Proiectul a eșuat după ce democrații au încercat să atașeze anumite clauze de protecție pentru finanțarea unui program cunoscut sub numele de DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), care protejează 700.000 de imigranți ilegali (numiți „dreameri” sau „visători”), care au sosit în SUA pe când erau copii, să nu fie deportați.

Democrații, la rândul lor, i-au învinuit pe republicani pentru închiderea guvernului, acuzându-i de „otrăvirea șanselor” încheierii unui acord și susținerea bazei populiste a lui Trump, prin refuzul de a finanța programul DACA.

Totuși, Trump a scris pe Twitter: „Democrații sunt mult mai îngrijorați de imigranții ilegali decât sunt în privința armatei sau siguranței noastre la periculoasa noastră graniță sudică”.

„Nu vom negocia statutul imigranților ilegali în timp ce democrații îi țin ostatici pe cetățenii noștri care respectă legea din cauza cererilor lor nesăbuite. Acesta este comportamentul unor pierzători obstrucționiști, nu al unor legiuitori”, a adăugat el.

„Este aniversarea de un an a președinției mele și democrații au dorit să îmi ofere un cadou plăcut”, a mai scris președintele Trump.

Această situație va afecta sute de mii de angajați din administrația SUA și un anumit număr de agenții federale vor fi închise, însă serviciile esențiale vor continua să funcționeze.
 
Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a declarat că peste 50% din personalul Pentagonului nu va veni de luni la muncă, adăugând că o serie de operațiuni vor fi sistate.

Ultima dată când guvernul SUA s-a aflat într-o situație similară și a fost nevoit să-și oprească activitatea din lipsă de fonduri a fost în octombrie 2013 și pauza a durat 16 zile. La acea vreme, Biroul Oval era ocupat de Barack Obama. Programul DACA este o creație a acelei perioade.

Dacă se va obține până la urmă o înțelegere în acest week-end, efectele blocajului financiar vor fi aproape insesizabile.