ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele rus Vladimir Putin urmează să semneze decretul privind livrarea către Serbia a șase MIG-uri 29. O va face în timpul întrevederii pe care o va avea la Moscova, la finele acestei luni, cu premierul sârb Aleksandar Vucici.

După cum relatează ziarul belgrădean  „Vecernje Novosti”, prin decretul semnat de Putin, cele șase avioane vor fi oferite Serbiei, urmând a fi integrate în Forțele Aeriene ale Serbiei, în mod simbolic, exact la data de 24 martie. Zi la care în Serbia se marchează 18 ani de la începutul campaniei NATO de bombardare a acestui stat balcanic, relateaza site-ul B92.net.

Cele șase MIG-uri vor ateriza la aeroportul militat din Batajnica la finele lunii. La ceremonia de oferire a avioanelor vor lua parte ministrul rus al Apărării, Sergei Șoigu, notează ziarul sârb, care susține că sunt luate în calcul două variante.
 
Prima opțiune ar fi ca avioanele să vină direct din Rusia în Serbia, caz în car, susține sursa citată, cele șase MIG-uri 29 vor saluta Serbia printr-un zbor vertical în jurul teritoriului sârb. O altă opțiune ar fi ca avioanele să fie livrate Belgradului cu ajutorul unor aeronave de transport rusești, cel mai probabil Ilyushin, afirmă surse militare.
 
Armata Serbiei, inclusiv forțele aeriene, depinde în proporție de 80% de tehnologia Rusiei, o moștenire de la defuncta Armată Populară Iugoslavă. Războaiele din anii 1990 au sărăcit forțele aeriene ale Serbiei, iar avioanele ei de luptă MIG-21 din anii 1960 nu mai sunt în funcțiune.

În seara zilei de 24 martie 1999, fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, Alianța Atlanticului de Nord a lansat cea mai mare operațiune militară din istoria sa: Operațiunea Forțele Aliate, împotriva Serbiei. 1200 de avioane de vânătoare NATO și mii de rachete Tomahauk au atacat ținte din toată Serbia. Bombardamentele NATO au durat timp de 78 de zile.