ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un călugăr din cadrul Comunităţii Sfântul Ioan, o controversată congregaţie romano-catolică implantată în numeroase ţări, printre care şi România, a fost condamnat joi în Franţa la opt ani de închisoare pentru violuri şi agresiuni sexuale, au anunțat surse judiciare citate de AFP. 

Jean-Dominique Lefevre, 66 de ani, a fost judecat în libertate pentru agresiuni sexuale comise între 1991 şi 1999 asupra a cinci minore, în Franţa şi România. De asemenea, urma să răspundă pentru viol în cazul uneia dintre fetiţe, româncă, şi a unei femei de 33 de ani, cu probleme mintale, care s-a sinucis, relatează site-ul La Croix.

Curtea a reţinut acuzaţia de viol în primul caz, dar nu şi în al doilea.

Într-un comunicat, Comunitatea Sfântul Ioan şi-a exprimat "consternarea şi "tristeţea" că unul dintre membrii săi "a abuzat sexual de anumite persoane şi le-a rănit grav". "Condamnăm un comportament atât de odios", a adăugat congregaţia. În repetate rânduri, când abuzurile au fost denunţate, călugărul a cerut iertare familei victimei şi a fost mutat de comunitatea sa. 

Comunitatea Sfântul Ioan a fost înfiinţată în 1975 de preotul Marie-Dominique Philippe, iar membrii acesteia sunt numiţi "micuţii în gri" din cauza culorii rasei lor. Ea a avut repede succes pe lângă tinerii călugări şi numără în prezent aproape 500 de membri de 35 de naţionalităţi diferite din peste 30 de ţări. În mai multe rânduri, congregaţia a fost suspectată de derive sectare.