ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Camera Comunelor a decis sâmbătă să amâne votul asupra acordului de Brexit până când va fi adoptată legislația prin care se va implementa acest acord, dar premierul Boris Johnson a declarat că nu va negocia cu U.E. nicio nouă amânare a ieșirii Marii Britanii din Uniune, potrivit agenției Reuters, citate de Agerpres.

Legislativul britanic a adoptat prin această decizie un amendament depus de către deputatul Oliver Letwin, ex-conservator, actualmente independent, amendamentul primind 322 de voturi pentru și 306 împotrivă.

Potrivit unor comentatori din presa britanică, Oliver Letwin a propus acest amendament ca pe un fel de plasă de siguranță în situația nefinalizării dezbaterii parlamentare asupra legii Brexitului până pe 31 octombrie, pentru evitarea unei situații echivalente Brexitului fără acord.

Deputații britanici adversari ai Brexitului consideră că acest vot îl obligă pe premierul conservator Boris Johnson să ceară în scris Uniunii Europene amânarea Brexitului dincolo de data de 31 octombrie.

În replică, premierul Boris Johnson a declarat în fața Parlamentului, imediat după votarea „amendamentului Letwin”, că nu va cere încă o amânare a Brexitului, mergând pe o abordare diferită a acestei situații. 

„Nu voi negocia cu U.E. o amânare și nici legea nu mă obligă să procedez astfel (...) Le voi spune prietenilor și colegilor din U.E. exact ce le-am spus tuturor în ultimele 88 de zile de când sunt prim-ministru: că orice nouă amânare ar fi rea pentru țara noastră, rea pentru Uniunea Europeană și rea pentru democrație”, a afirmat sâmbătă premierul Marii Britanii.

Ca urmare a adoptării „amendamentului Letwin”, Guvernul lui Boris Johnson nu va mai cere sâmbătă votul Parlamentului asupra acordului de Brexit, premierul așteptându-se ca votul să aibă loc marți. Totodată, acesta a promis că va introduce rapid în Parlament legislația de implementare a Brexitului, cerută de „amendamentului Letwin”.
 
Totuși, deputații britanici ar putea dezbate și vota luni acordul de Brexit convenit de premier, a declarat sâmbătă liderul conservator Jacob Rees-Mogg, însă președintele Camerei Comunelor, John Bercow, a răspuns că va decide tot luni dacă va accepta această solicitare, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres