ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Camera Reprezentanților a SUA, majoritar republicană, a adoptat marți o propunere de lege ce ar pedepsi medicii care practică întreruperi de sarcină după săptămâna 20, transmite AFP, citată de Agerpres.

Președintele Donald Trump susține inițiativa și ar promulga legea dacă aceasta ar fi adoptată de Congres, a anunțat Casa Albă.

Parlamentarii americani vor să pedepsească medicii care intervin, și nu femeile, cu până la cinci ani de închisoare, în cazul efectuării unui avort după cea de-a 20-a săptămână de sarcină. Ar face excepție cazurile de viol, incest sau cele în care viața femeii este pusă în pericol.

Republicanii apreciază, citând lucrări științifice contestate de asociațiile partizane ale întreruperilor voluntare de sarcină, că fetușii sunt capabili să simtă durerea începând din a 20-a săptămână după fecundare.

Cvasitotalitatea republicanilor (234 contra 2) au votat în favoarea textului, în timp ce opoziția democrată s-a exprimat contra, cu excepția a trei aleși.

Potrivit institutului Gallup, în mai 2017, 29% dintre americani erau favorabili dreptului la avort în orice circumstanță, 50% în anumite situații, în timp ce 18% ar dori interzicerea totală.

Așa zis-ul dreptul la avort în Statele Unite datează din 1973, în urma unei decizii a Curții Supreme în celebrul caz Roe vs Wade,  ce a fixat ca limită punctul de „viabilitate" a fetusului, și nu un număr specific de săptămâni, iar democrații subliniază că, din acest punct de vedere, propunerea republicană de lege este neconstituțională.  Norma McCorvey, femeia care s-a plâns atunci de ilegalitatea interzicerii avortului, a regretat ulterior gestul, devenind o susținătoare a mișcării pro viață.