ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Camera Reprezentanților a Congresului SUA a adoptat marți cu cvasiunanimitate de voturi un proiect de lege care impune noi sancțiuni împotriva Rusiei, Iranului și Coreii de Nord și care ar urma să fie supus aprobării Senatului, a relatat France Presse, scrie Agerpres.
 
Partea din proiect referitoare la Rusia, destinată să sancționeze Moscova pentru ingerințele sale în campania prezidențială de anul trecut, a suscitat rezistențe din partea președintelui Donald Trump și a suscitat rezerve din partea Uniunii Europene pentru că ea deschide calea sancțiunilor împotriva unor întreprinderi europene care au proiecte în domeniul energetic în Rusia.

Propunerile de sancțiuni împotriva Iranului îi vizează în special pe Gardienii Revoluției, acuzați că susțin terorismul, iar Coreea de Nord este sancționată pentru testele de rachetă ale acesteia.

Parlamentarii americani, forțând mâna președintelui Donald Trump într-un moment în care acesta vrea să o întindă lui Vladimir Putin, vor în primul rând să aplice represalii Rusiei după o campanie de dezinformare și de piratare atribuită Moscovei în timpul alegerilor prezidențiale americane de anul trecut. Anexarea Crimeii și ingerințele în Ucraina sunt alte motive ale sancțiunilor propuse.

„Așa cum au conchis serviciile de informații americane, acest fost agent KGB a încercat să se amestece în alegerile noastre", a declarat parlamentarul republican Ed Royce. "Dacă nu facem nimic, Rusia își va continua agresiunea", a adăugat el.

Consensul a fost aproape total în Capitoliu, unde Moscova își poate număra susținătorii pe degetele unei mâini. Rezultatul a fost de 419 voturi favorabile, iar trei împotrivă. Luna trecută, Senatul votase un proiect similar cu 98 de voturi favorabile și două împotrivă.

Textul prevede astfel un mecanism inedit care displace Casei Albe: parlamentarii vor să-și asume dreptul de a se interpune dacă vreodată Donald Trump ar decide să suspende sancțiunile existente împotriva Rusiei.

Executivul a încercat zadarnic să-și apere poziția, liderii republicanilor din Congres au fost inflexibili, privind cu rezerve intenția miliardarului în ceea ce privește o eventuală deschidere față de adversarul rus.

Dacă textul trece de Senat, Donald Trump ar putea să i se opună prin veto. Dar Congresului i-ar fi suficient să voteze din nou, cu o majoritate de două treimi, pentru a-l depăși.

De la Paris până la Berlin, trecând prin Bruxelles, inițiativa Congresului american nu este bine primită, căci ea este unilaterală.