ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bachetbalista profesionistă americană și campioană mondială și olimpică, Brittney Griner, a primit joi sentința după ce a pledat „vinovat” pentru trafic și deținere de droguri.

Un tribunal rus din Himki, în apropiere de Moscova, a condamnat-o pe sportivă la 9 ani de închisoare și o amendă de un milion de ruble (16.400 de dolari).

Pedeapsa dictată a fost foarte apropiată de cea maximă, cerută de procurori, de 9 ani și jumătate.

Înaintea sentinței, americana, aflată sub contract cu echipa rusă din Ekaterinburg, a spus:

„Doresc să îmi cer iertare de la colegele mele, de la club, de la fani și de la municipalitate (din Ekaterinburg) pentru greșeala pe care am făcut-o și necazul pe care l-am provocat. Doresc să le cer iertare și părinților mei, fraților și surorilor, clubului Phoenix Mercury (de la care s-a transferat în Rusia), formidabilelor femei din WNBA (liga feminină profesionistă din SUA) și formidabilei mele soții care mă așteaptă acasă.”

Brittney Griner de 31 de ani, este lesbiană și căsătorită cu Cherelle Griner. Aceasta este a doua soție, după ce, mai înainte a fost căsătorită cu Glory Johnson.

Jucătoarea a recunoscut că a făcut o „greșeală neintenționată” atunci când a adus în bagajele sale, în Rusia, cartușe de „vapare” cu canabis.

Ea a fost prinsă cu aceste produse pe aeroportul din Moscova, în februarie, când se întorcea la echipa sa de club, după o pauză, înaintea reluării sezonului competițional și a fost arestată.

„Sper ca decizia dvs. să nu pună capăt vieții mele”, a spus jucătoarea înaintea sentinței.

Ea a numit Ekaterinburg a doua sa casă.

Procurorii ruși au susținut că Griner a ascuns intenționat uleiul de canabis pentru cartușele de „vapare”, iar avocații americanei au declarat că aceasta folosea canabisul pentru a-și trata durerile, iar acest lucru este legal în SUA.

Autoritățile ruse au afirmat însă că legislația americană nu are nici o valabilitate în Rusia.

Departamentul de Stat a declarat-o pe Griner „deținută abuziv”.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a dezvăluit săptămâna trecută că a înaintat părții ruse o „propunere substanțială” pentru repartrierea lui Griner și a unui alt american deținut în Rusia, Paul Whelan.

Acesta din urmă a fost arestat în 2018 sub acuzația de spionaj.

Presa rusă a speculat că partea americană ar fi dispusă să îl ofere la schimb pe Viktor Bout, care are renumele de cel mai mare traficant de arme din lume și este poreclit „Negustorul Morții”.

Casa Albă a anunțat luni că Moscova a respins oferta americană, fără a oferi alte detalii.

Președintele Joe Biden a reacționat dur la condamnarea lui Brittney Griner.

„Este inacceptabil și fac apel la Rusia să o elibereze imediat pentru a putea fi alături de soție, de cei dragi, prieteni, colegi de echipă... Administrația mea va continua să lucreze neobosit și să folosească orice oportunitate pentru a-i aduce pe Brittney Griner și Paul Whelan teferi acasă cât mai rapid posibil.”