ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul Liberal condus de Justin Trudeau a rămas la putere după victoria strânsă în alegerile federale din Canada, însă de acum înainte va fi prim-ministru al unui guvern minoritar, potrivit BBC.

Se estimează că liberalii vor câștiga 157 de locuri în Parlament, cu 13 mai puțin decât necesarul pentru a avea majoritatea, și vor avea dificultăți să adopte legi pe parcursul celui de-al doilea mandat Trudeau.

Se așteată ca opoziția Conservatorilor să câștige votul popular, victorie pe care nu a reușit să o transforme în locuri.

Conservatorii ar urma să obțină 121 de locuri, în creștere față de 95, câte aveau anterior.

Deși rezultatele publicate luni seară au înregistrat o scădere bruscă a numărului de locuri obținute de formațiunea de stânga „Noul Partid Democrat” (NDP), liderul acesteia, Jagmeet Singh, ar putea avea cuvântul decisiv.

Noul Partid Democrat este cotat să preia 24 de fotolii din cele 338 ale Parlamentului canadian.

Partidul separatist din Quebec, „Bloc Québécois”, care concurează doar în provincia franceză, a avut un scor mult mai bun. Se preconizează că va ocupa 32 de fotolii, față de cele 10 câștigate în 2015.

Prezența la vot este în prezent cotată la 66%.

Alegerile federale au fost considerate ca un referendum asupra lui Trudeau, care a avut un prim mandat cu peripeții, alterat de scandaluri.

Trudeau le-a spus susținătorilor care l-au aplaudat la Montreal că alegătorii au „respins diviziunea și negativitatea ... și au respins reducerile și austeritatea și au votat în favoarea unei agende progresive și a unei acțiuni hotărâte asupra schimbărilor climatice”.

„Vă mulțumesc că aveți încredere în noi că vom conduce țara în direcția corectă”, le-a spus el susținătorilor săi.

Iar celor care nu l-au sprijinit, le-a promis că partidul său va guverna pentru toată lumea.

Accesul diminuat la putere al acestuia este văzut ca o critică la adresa acțiunilor sale din trecut, însă rezultatul alegerilor este foarte dezamăgitor și pentru liderul conservator, Andrew Scheer.