ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Propunerea legislativă, în curs de promulgare, îi vizează pe lucrătorii publici aflați în poziții de decizie, precum profesori, judecători, polițiști - informează Mediafax, citând Al Jazeera.

 Criticii proiectului susțin că acesta le va afecta îndeosebi pe femeile musulmane care  poartă vălul islamic (hijab), transformându-le în cetățeni de mâna a doua.

 
Quebec-ul a introdus reglementări care vor interzice angajaților din sectorul public să poarte simboluri religioase în timpul serviciului, o decizie controversată, bănuită a fi îndreptată împotriva femeilor musulmane care poartă văl islamic sau altfel de acoperământ capilar. Interdicția se va aplica, de asemenea, la crucifixuri și la kippa evreiască (acoperitoare pentru cap).
 
Propunerea legislativă introdusă joi plasează guvernul regional condus de coaliția de dreapta „Avenir Quebec” (Coaliția Viitorul Quebec-ului) pe contrasens cu poziția premierului Justin Trudeau, care promovează libertatea religioasă, într-un an dominat de alegeri la nivel federal, provincia Quebec fiind parte importantă din bătălia electorală.
 
„Pentru mine e de neconceput ca, într-o societate liberă, să se legitimeze discriminarea cetățenilor pe motivul religiei fiecăruia”, a spus reporterilor prim-ministrul canadian, joi, la Halifax, în provincia Noua Scoție.

Propunerea legislativă în curs de adoptare va acoperi lucrătorii publici aflați în poziții de decizie, inclusiv profesori, judecători și polițiști. Aceasta nu se aplică, însă, actualilor lucrători  guvernamentali și funcționarilor publici din provincia francofonă.