ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sute de oameni au stat la cozi pentru a putea cumpăra canabis în orașul St.John din insula Newfoundland, după ce Canada a devenit a doua țară, după Uruguay, care a legalizat posesia și consumul acestor droguri, informează BBC.

Marijuana medicinală a fost legalizată încă din 2001. Adulții vor putea să cumpere ulei de canabis, semințe și plante și canabis uscat de la producători și comercianți autorizați și pot deține maxim 30 de grame de canabis în public.

Cu toate acestea, autoritățile sunt îngrijorate de capacitatea poliției de a se lupta cu influența acestor droguri asupra șofatului, precizează sursa citată.

Legea desemnează comunităților locale și provinciale răspunderea pentru organizarea vânzării de canabis.

În provincia Ontario, cea mai populată din Canada, magazinele en-detail cu asemenea tematică se vor deschide abia la primăvară, dar consumatorii pot comanda online. În Columbia Britanică, exsta un singur magazin.

Legalizarea canabisului a fost una dintre promisiunile electorale ale Premierului progresist Justin Trudeau, care a argumentat că o astfel de măsură va scoate drogurile din mâinile tinerilor și va limita profiturile traficanților, estimându-se că statul va câștiga aproape 400 de milioane de dolari din impozite.

Luni, Asociația Medicală Canadiană a publicat un editorial în care critică vehement această măsură, numind-o „un experiment necontrolat la nivel național, în care profiturile producătorilor de canabis și veniturile din impozite sunt unite în defavoarea sănătății canadienilor”.

Uruguay a legalizat uzul de marijuana în 2013. Mai multe state americane au votat același lucru.