ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Austria și alte țări se vor opune prin veto bugetului pe termen lung al Uniunii Europene pentru epoca post-Brexit în cazul în care contribuțiile planificate ale statelor membre nu sunt reduse, a declarat sâmbătă cancelarul austriac Sebastian Kurz, relatează DPA.
 
În timp ce Comisia Europeană vrea contribuții de 1,11% din Venitul Național Brut (VNB), țări mai conservatoare din punct de vedere fiscal precum Germania, Austria și Olanda vor un procent de maximum 1%.„Dacă va fi introdusă această propunere, nu o vom susține, și cred că nici alți contributori neți din UE”, a afirmat Kurz la postul austriac de radio Oe1, făcând referire la grupul de țări care plătesc la bugetul blocului comunitar mai mult decât primesc din finanțările UE.

Totuși, liderul conservator austriac a adăugat că negocierile sunt încă în desfășurare.

Plecarea din UE a Marii Britanii, care era un contributor net, va duce la diminuarea bugetului comun, într-un moment în care au apărut noi priorități, așa cum sunt migrația și schimbările climatice.  Potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană, Brexitul va însemna o pierdere de 12 miliarde de euro, în 2021, și se va ridica la 84 miliarde euro pe o perioadă de șapte ani. Soluția preconizată de către fostul comisar european pentru Buget, Gunther Oettinger, viza pe de o parte majorarea contribuțiilor statelor membre și pe de altă parte pe reducerea ponderii politicilor tradiționale ale UE.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a convocat un summit special al liderilor din UE pentru 20 februarie pentru a discuta despre viitorul buget comun pentru perioada 2021-2027